PUBLICITÉ

De glycemische index: een nieuw begrip

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 27/05/2003 - 00h00
-A +A

Het begrip snelle en trage suikers wordt al jaren gehanteerd in de kleedkamers van sporters. Toch raakt het steeds meer in onbruik ten voordele van het begrip 'glykemische index'...

PUB

Ter gelegenheid van het recente symposium van het Unilever Health Institute over welzijn en presteren stelden sommige deskundigen een concept in vraag dat vandaag achterhaald is: dat van snelle en trage suikers.

Een onverteerbare theorie

Bij de spijsvertering worden de complexe koolhydraten, in de eerste plaats zetmeel, gesplitst in kleinere eenheden, meestal glucose. Daardoor kan glucose door het darmslijmvlies passeren en in het bloed en vervolgens in de cellen terechtkomen. De enkelvoudige koolhydraten (glucose, sacharose, fructose) zijn klein van formaat en hoeven niet gesplitst te worden om te kunnen worden verteerd. Lange tijd ging men ervan uit dat dit verschil in formaat alles verklaarde wat er nadien gebeurde in het lichaam. De complexe koolhydraten werden gelijkgesteld met trage suikers, de enkelvoudige koolhydraten met snelle suikers. Deze terminologie is vandaag verouderd en verdrongen door het begrip "glykemische index".

De GI

De glykemische index (GI) geeft de invloed weer van een bepaalde eetwaar op de bloedsuikerspiegel. Hoe hoger de GI, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. Omgekeerd geven eetwaren met een lage GI slechts geleidelijk hun energie af. En de grootte van de koolhydraten (enkelvoudige of complexe) heeft absoluut niets te zien met de waarde van de GI: in bepaalde omstandigheden doet zetmeel de bloedsuikerspiegel sneller stijgen dan suiker!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 27/05/2003 - 00h00 4th Unilever Health Institute Symposium on Wellbeing and Performance, 9-10 april 2003, Vlaardingen, Nederland.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat moeten we eten om onze hersenen een boost te geven? Geüpdatet op 07/09/2016 - 12h44

Nu het nieuwe werkjaar van start is gegaan, moeten we onze hersenen weer op volle kracht laten draaien. Er bestaat een uitstekende remedie om ze te behoeden voor stress, overbelasting of een dipje: stel uw maaltijden met zorg samen, want sommige leve...

Diabetes: de basisregels voor de voeding Gepubliceerd op 09/11/2012 - 10h47

Diabetes is niet te genezen , met geen enkele behandeling. Maar diabetici kunnen wel de mogelijke complicaties van diabetes helpen voorkomen door een bepaalde levenshygiëne aan te kweken en die jaar na jaar te blijven volhouden. Hieronder vindt u de...

Zwangerschapsdiabetes: een adequate behandeling Geüpdatet op 08/04/2002 - 00h00

Diabetes of suikerziekte wordt gekenmerkt door een langdurige stijging van de bloedglucosespiegel (glycemie of suikergehalte in het bloed). Zwangerschapsdiabetes is een diabetes die optreedt of ontdekt wordt tijdens de zwangerschap. De frequentie van...

Meer artikels