PUBLICITÉ

Glutenovergevoeligheid: een echte ziekte

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 15/02/2017 - 17h18
-A +A

Gluten uit de voeding schrappen is een beetje een modeverschijnsel geworden. Dit eiwit van tarwe is ongevaarlijk, behalve voor mensen die lijden aan de ziekte coeliakie of die allergisch zijn voor tarwe. Maar het weglaten van gluten verlicht soms ook de symptomen van een prikkelbare darm. In dat geval gaat het om overgevoeligheid voor gluten.

PUB

Gluten: er is niet alleen coeliakie

Gluten is de algemene term voor de eiwitten uit granen  zoals tarwe, rogge, spelt en haver. Veel mensen bannen elk spoor van gluten uit hun voeding en zeggen er zich beter bij te voelen. Maar het gaat niet altijd - verre van zelf - om echte coeliakiepatiënten. Een kleine minderheid van deze mensen zou eerder kampen met een overgevoeligheid voor gluten, een nieuw begrip dat voor het eerst werd beschreven in 2009.

Glutenovergevoeligheid: een nog vage definitie

De definitie van glutenovergevoeligheid dateert van 2015. Het gaat om een “klinische entiteit waarbij de inname van gluten spijsverterings- of andere klachten veroorzaakt die verdwijnen bij het overschakelen op een glutenarm dieet”.

Naar schatting 0,5% tot 6% van de bevolking zou ermee te maken hebben. Het is een ruwe schatting, want de studies zijn nog volop aan de gang. Bij kinderen komt de aandoening weinig voor. Vooral jonge vrouwen rond de veertig jaar (vijf vrouwen op één man) krijgen ermee te maken.

Er is voorlopig nog geen bloedmarker gevonden om de ziekte met zekerheid te identificeren. Daarom komt overgevoeligheid voor gluten als oorzaak alleen in aanmerking als de ziekte coeliakie en een allergie voor tarwe als mogelijke oorzaken zijn uitgesloten. Als dat is gebeurd, is de volgende stap om gedurende zes weken een glutenarm dieet te volgen en te zien wat dat geeft.

“Als de klachten bij het volledig uitsluiten van gluten volledig verdwijnen, is er heel waarschijnlijk een overgevoeligheid voor gluten in het spel, zeker als de overgevoeligheid weer de kop opsteekt als de patiënt weer heel kleine dosissen gluten gaat eten”, vertelt prof. Frank Zerbib van de afdeling ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk. “Als er daarentegen maar een gedeeltelijke verbetering optreedt, met name voor klachten als pijn of een opgeblazen gevoel, en de patiënt kleine porties levensmiddelen met gluten verdraagt, lijkt een intolerantie voor suikers die in de darmen gisten (FODMAPs) plausibeler”.

Het letterwoord FODMAPs (Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols) slaat op suikers die in de darmen gaan gisten. Daartoe behoren de koolhydraten van tarwe, maar ook lactose, fructose enz. Sommige mensen die deze suikers eten, krijgen maag-darmklachten die - ten onrechte - aan een glutenintolerantie doen denken!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 15/02/2017 - 17h18

Dr. Corinne Bouteloup, gastro-enteroloog en voedingsdeskundige (CHU Estaing Clermont-Ferrand, Frankrijk). Journées Francophones de Nutrition (30 november - 02 december 2016, Montpellier). Prof. Frank Zerbib van de afdeling’Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ (CHU Bordeaux, Frankrijk).

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Met z’n allen naar een glutenvrij dieet? Geüpdatet op 26/08/2013 - 07h32

Zijn we overgevoelig voor gluten? Al enkele maanden regent het in Europa en de Verenigde Staten getuigenissen van aanhangers van het glutenvrij dieet – celebrity’s en topsporters op kop - over de geweldige voordelen van dit dieet. Wat is er nu van aa...

Glutenintolerantie: beterschap in zicht Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

Het peptide in gluten dat coeliakie veroorzaakt, is nu gekend. Beter nog, men heeft een enzym ontdekt dat het peptide kan afbreken. Deze resultaten openen nieuwe behandelingsperspectieven. Het strikte glutenvrije dieet zou wat kunnen worden versoepel...

Meer artikels