PUBLICITÉ

Glutamaat in de Aziatische keuken: kans op voedselintolerantie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/02/2014 - 12h26
-A +A

Ervan verdacht allergische reacties te veroorzaken, zorgt glutamaat voor discussie.

Maar hoe zit het nu precies?

PUB

Glutamaat, een vreemd zout

Natriumglutamaat, ook mononatriumglutamaat of E621 genoemd, is een smaakversterker.

Dat betekent dat het de smaak van voedingsmiddelen versterkt zonder zelf smaak te hebben.

Hoewel door gisting gemaakt van suikerbiet of suikerriet, is natriumglutamaat een soort zout: het ziet eruit als kleine witte kristallen. Oorspronkelijk werd glutamaat gebruikt in de Chinese en Vietnamese keukens, maar sinds enkele jaren, wordt het ook verwerkt in bewerkte levensmiddelen: chips, bouillonblokjes, surimi, kant-en-klare soep, sommige sausen, soms ook in industrieel bereide vleeswaren, enz.

Het syndroom van het Chinese restaurant: mythe of werkelijkheid?

Omstreeks 1968, brachten in de Verenigde Staten een aantal mensen verslag uit over de symptomen die ze ervaren hadden enkele minuten of uren nadat ze in een Chinees restaurant gegeten hadden:

  • opvliegers,
  • hartkloppingen,
  • hoofdpijn,
  • misselijkheid
  • en zelfs astma-aanvallen en het oedeem van Quincke (1).

Zeer snel werd glutamaat ervan verdacht de oorzaak te zijn van dit 'syndroom van het Chinese restaurant', dat ongeveer 2% van de bevolking zou treffen. Sindsdien hebben verschillende onderzoeken tevergeefs geprobeerd om bewijzen te leveren…

"Deze onderzoeken zijn weinig overtuigend, verklaart dr. Virginie Doyen, specialiste voedingsallergieën in het UVC Brugmann (Brussel). Het is inderdaad zo dat bij provocatietests (2) op mensen die beweerden allergisch te zijn voor glutamaat, die mensen niet systematisch reageerden. Bij toediening (op verschillende manieren) van grote doses in nuchtere toestand, waren de resultaten evenmin overtuigend. Tot op heden is dus niemand erin geslaagd om met zekerheid te bewijzen dat glutamaat de enige en rechtstreekse verantwoordelijke is voor het 'syndroom van het Chinese restaurant'."

Nog een eigenaardig feit: glutamaat is van nature uit aanwezig in andere voedingsmiddelen, zoals paddestoelen, tomaten, Parmezaanse kaas, vlees, enz. Vreemd, aangezien de mensen die allergisch zijn voor de smaakversterker, geen allergische reacties vertonen bij deze voedingsmiddelen…

Initialement publié par Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste le 08/06/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/02/2014 - 12h26

Williams, AM et al., Clinical and experimental allergy : journal of the British Society for Allergy and Clinical Immunology. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19389112#"Clin Exp Allergy. 2009 May;39(5):640-6. doi: 10.1111/j.1365-2222.2009.03221.x. Epub 2009 Apr 6. Dr Virginie Doyen, CHU Brugmann (Brussel)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Jerome

Ik sta versteld over de informatie over Glutamaat. Al jaren reageren meerder leden van ons gezin heftigst op middelen waar E621 in zit of ze het weten of niet een reactie volgt zonder uitzondering! In navolging op Oostenrijkse merken verwijdert nu ook Unox langzaam aan E621 uit hun pakket, mogen hen nog velen volgen. (zo niet uit inzicht dan uit voorzorg tegen juridische stappen tegen hen in de toekomst) . Ons verbaasd het al jaren dat toevoeging van E 621 nog steeds niet door de wet wordt verboden, maar i.p. daarvan alle kinderen die plotseling optredend druk zijn (als voorloper van het niet verdragen van deze stof) de stempel ADHD krijgen. Omdat bij zowel allergie als voedsel intolerantie extra Adrenaline door de celwand wordt uitgestoten wordt de pols verhoogd en ontstaat er een 'gejaagd' gevoel. (Volwassen allergische mensen weten dit , voelen de pols en nemen een antihistaminicum, kinderen zijn overgeleverd!

PUBLICITÉ
Lees ook
Mijten: wie zijn ze en wat doen ze? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

De allergie aan huisstofmijten is de vaakst voorkomende allergie. Bij het minste contact krijgen mensen die allergisch zijn vaak een astmacrisis of rhinitis. Maar wat voor beestjes zijn mijten? Waarom zijn ze zo vaak verantwoordelijk voor allergieën...

Meer artikels