PUBLICITÉ

Glaucoom: hoe behandelen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/05/2007 - 00h00
-A +A

Glaucoom is een oogziekte waarbij er onherstelbare schade aangericht wordt aan de oogzenuw. Het is dan ook noodzakelijk om deze ziekte zo snel mogelijk op te sporen. De behandelingen kunnen de schade niet ongedaan maken, maar ze kunnen de evolutie van de ziekte wel afremmen.

PUB

Glaucoom gaat meestal gepaard met een stijging van de druk in het oog door een teveel aan oogvocht. Die druk kan leiden tot de compressie van de oogzenuw en de vezels van de oogzenuw aantasten. Dat leidt tot gezichtsstoornissen en een beperking van het gezichtsveld.

Glaucoom opsporen vanaf de leeftijd van 45 jaar!

Glaucoom kan opgespoord worden door een onderzoek. Zo'n onderzoek is aangewezen vanaf de leeftijd van 45 jaar of vijf jaar vroeger, op 40 jaar, als er een familiale voorgeschiedenis is van de oogziekte. Het is de oogarts die de onderzoeken uitvoert, de diagnose stelt en een behandeling voorschrijft.

De behandelingen

Er zijn drie middelen om glaucoom te behandelen: oogdruppels, lasertherapie en chirurgie.

Oogdruppels
Al naargelang hun samenstelling doen oogdruppels de hoeveelheid geproduceerd oogvocht dalen of bevorderen ze de evacuatie ervan. De druppels worden in het oog aangebracht, een of meerdere keren per dag, op regelmatige tijdstippen. De behandeling is behoorlijk omslachtig. Als men een keertje vergeet de druppels toe te dienen of als men ze later aanbrengt dan gewoonlijk, dan kan dat aanzienlijke gevolgen hebben voor de algemene gezondheidstoestand. Een versnelde hartslag
bijvoorbeeld. Oogdruppels kunnen ook ongewenste bijwerkingen hebben. Plaatselijke bijwerkingen zoals rode ogen of algemene bijwerkingen zoals astma en cardiovasculaire aandoeningen.

Laserbehandelingen
Er zijn verschillende soorten laserbehandelingen om de productie van oogvocht te reduceren of om de evacuatie van oogvocht te bevorderen. Bij sommige behandelingen wordt een kleine insnede gemaakt in het weefsel om het teveel aan oogvocht af te voeren. Bij andere behandelingen wordt een deel van het trabeculum weggenomen. Het trabeculum is een natuurlijke filter die in 'normale' omstandigheden voor een gepaste oogdruk zorgt. Bij nog andere ingrepen wordt het weefsel weggebrand dat verantwoordelijk is voor de productie van oogvocht.
Deze ingrepen zijn niet noodzakelijk definitief. In sommige gevallen moet een nieuwe behandeling ingesteld worden.

Chirurgie
Een chirurgische ingreep is aangewezen wanneer oogdruppels en lasertherapie niet het gewenste resultaat leveren. Doel van de ingreep is de drainage van het oogvocht door een opening te maken in de iris.

Bij elke behandeling hoort een regelmatig controlebezoek aan de oogarts. De behandelingen kunnen de aangerichte schade niet herstellen, maar ze kunnen wel voorkomen dat de ziekte evolueert.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/05/2007 - 00h00

Persdossier van de 'Campagne nationale d'information et de dépistage du glaucome', van 6 april tot 5 mei 2007 in Frankrijk.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ