PUBLICITÉ

De gezondheidsrisico’s van slim fits en andere te strak zittende kleren

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/09/2016 - 16h02
-A +A

Als u te strak zittende kleren draagt, denkt u allicht meteen aan het doembeeld van een opgeblazen lichaam. Maar dat is lang niet het grootste minpunt.

Uw lichaam uren achtereen samendrukken heeft vooral ook gevolgen voor uw gezondheid.

We nemen enkele risico’s onder de loep om u ervan te overtuigen voortaan de juiste maat van kleren te kopen en van de slim fit af te stappen...


PUB

Te strak zittende kleren doen pijn

In een zopas verschenen studie hebben wetenschappers jonge mensen gevraagd om zware kisten te dragen. Sommige deelnemers droegen een lange broek in hun maat, andere droegen te kleine en dus knellende kleren. Het gevolg: de te strak zittende kleren remden hen in hun bewegingen en veroorzaakten ongemakken in de onderrug.

Pijnsyndroom
Door de druk op de zenuwen kunnen te strak zittende kleren ook hardnekkige zenuwproblemen veroorzaken. Meralgia paraesthetica bijvoorbeeld is erg pijnlijk. Deze zenuwaandoening wordt gekenmerkt door stoornissen in de gevoelswaarneming aan de buitenkant van de dij en kan ook symptomen veroorzaakt zoals tintelingen, een branderig of slapend gevoel, enz.

Te strak zittende kleren en de bloedsomloop

Veneuze insufficiëntie

Als de benen gekneld zitten in de kleren, zitten ook de aders gekneld waardoor de veneuze terugstroom (de terugstroom van het bloed) bemoeilijkt wordt. Er blijft dan te veel bloed in de voeten en vooral in de onderbenen steken, waardoor de aders vervormd raken. De aders gaan daardoor slechter werken en het bloed minder goed naar het hart terugstuwen. Het is dus een echte vicieuze cirkel. Daarom zijn knellende kleren zeker af te raden aan mensen met veneuze insufficiëntie.

Mannen, opgelet met de das
Als de bloedsomloop in de hals (en naar de hersenen dus) afgekneld wordt, zijn de gevolgen nog enger en kan er duizeligheid of misselijkheid optreden. Een te strak geknoopte das verhoogt trouwens de druk in de ogen en dus ook het risico op glaucoom.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/09/2013 - 10h29 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/09/2016 - 16h02

(1) Eungpinichpong W, Appl Ergon. 2013 Nov;44(6):1024-32. doi: 10.1016/j.apergo.2013.04.002. Epub 2013 Apr 30. (2) Moucharafieh R, Int J Surg. 2008 Apr;6(2):164-8. Epub 2007 Apr 14.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Middeltjes om zware benen te verlichten Gepubliceerd op 03/05/2016 - 17h02

Met het mooie weer kunnen we eindelijk onze zomerkleren bovenhalen en ons humeur wat opkrikken. Maar voor mensen met zware benen begint nu vaak de ellende! Enkele eenvoudige middeltjes om uw benen te verlichten.

10 beweringen over transpiratie : juist of fout ? Gepubliceerd op 12/08/2013 - 22h23

Zweten is te zien, te ruiken. Het is onesthetisch en het is hinderlijk, voor de persoon in kwestie én voor anderen. Overdadig zweten bevordert het zelfvertrouwen niet. Hoe beperkt u het zweten en herstelt u uw comfort en innerlijke rust ?

Meer artikels