PUBLICITÉ

Gezondheidsapps: blijf vooral uw gezond verstand gebruiken!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/03/2017 - 12h19
-A +A

Een nieuwe studie stelt dat gezondheidsapps niet goed zijn voor, jawel, de gezondheid. Moeten we het dan zonder blijven doen?

PUB

Apps niet zo goed voor de gezondheid

Een ietwat ontmoedigende studie toont aan dat de zogenaamde gezondheidsapps eigenlijk niet zo goed voor ons zijn. Ze baseren zich op weinig betrouwbare begrippen, en moedigen ons soms aan om te veel te doen. Volgens de auteurs zijn ze dan ook nutteloos en zelfs schadelijk. Het is niet de eerste keer dat apps in een slecht daglicht komen te staan. Ook over de apps die vrouwen zouden moeten helpen om zwanger te raken of om hun zwangerschap goed op te volgen, zijn veel negatieve commentaren verschenen. Alle verschillende punten van kritiek komen min of meer op hetzelfde neer en zijn als volgt samen te vatten: ten eerste baseren de apps zich niet altijd op echt wetenschappelijke en betrouwbare gegevens; en ten tweede zetten ze ons aan om ze  verkeerd te gebruiken.

Ogenschijnlijk wetenschappelijk, maar hoe zit het echt?

Om goed te zijn, zouden de gezondheidsapps zich moeten baseren op wetenschappelijk betrouwbare data die ons de juiste keuzes helpen maken. En daar knelt het schoentje, want er bestaan niet zo heel veel wetenschappelijke gegevens over het juiste gedrag dat we moeten aannemen. En zelfs de dingen waarvan we echt zeker zijn - zoals het belang van lichamelijke activiteit - zijn niet altijd makkelijk om te zetten in praktische tips. We weten bijvoorbeeld dat bepaalde activiteiten en een bepaalde duur om ze te beoefenen een positief effect hebben, maar we weten niet zeker of dat wel voor iedereen geldt; het is ook niet bekend of andere tijdspannes geen andere effecten zouden kunnen hebben, in de goede of slechte zin. Maar gezondheidsapps moeten ons boodschappen geven die eenvoudig genoeg zijn om ze toe te toepassen. Plaats voor nuance is er niet! Dus vallen we vaak terug op de ‘goede oude’ adviezen, zoals tienduizend stappen zetten per dag. Die adviezen hebben het voordeel dat ze makkelijk te onthouden zijn, al zijn ze niet altijd gebaseerd op echt betrouwbare studies. Zo wijzen de auteurs van de studie erop dat  tienduizend stappen voor sommige mensen (zoals patiënten met gewrichtsproblemen) veel te veel is.

Het verhaal van de bomen en het bos

Anderzijds is het ook zo dat er mensen zijn die hun tienduizend stappen per dag doen, maar er voor de rest een vrij ongezonde levensstijl op na houden. Het gevaar bestaat dan ook dat de apps, met hun enthousiaste felicitaties voor elke drempel die overschreden wordt, ons in de waan laten dat we goed bezig zijn en geen verdere actie hoeven te ondernemen: “Ik blijf roken, dat klopt, maar ik doe tienduizend stappen per dag. Dus hoef ik me niet echt zorgen te maken.”

Blijkbaar hebben we allemaal nogal de neiging om de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid bij onze telefoons en apps te leggen, terwijl in werkelijkheid alleen wij onze gezondheid in de hand hebben. Een gezondheidsapp gebruiken om het aantal minuten dat we op een dag fysiek actief zijn op te drijven, is dus een heel goed idee en warm aan te bevelen aan iedereen. Ook mensen die de discipline niet opbrengen om vroeger naar bed te gaan of die hulp nodig hebben om bij te houden wat ze elke dag eten, of iets anders, hebben baat bij die apps. Maar laten we niet gaan geloven dat die apps ons echte informatie over onze gezondheid kunnen geven. Dat is en blijft de taak van de artsen. Apps zijn geen goeroes of toverstokjes. Het zijn gewoon nuttige tools.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/03/2017 - 12h19
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Kunt u loslaten? Geüpdatet op 16/03/2016 - 12h53

Ons niet vastklampen aan dingen waarover we toch geen controle hebben… Dat is in veel opzichten de sleutel tot rust en sereniteit in het leven. Maar hoe pakken we het aan als loslaten niet onze sterkste kant is? Deze oefeningen kunnen u helpen.

Kent u de vier inzichten van de Tolteken? Geüpdatet op 15/02/2016 - 11h04

Echte vrijheid en evenwicht in onze relaties met de anderen en onszelf, dat zijn de aantrekkelijke beloften van de vier inzichten van de Tolteken . Maar opgelet: in de vier inzichten van de Tolteken bent u het die het werk moet doen!

Cocktail voor lang leven Geüpdatet op 15/07/2003 - 00h00

Een statine (een cholesterolverlagend geneesmiddel), drie antihypertensiva, een beetje aspirine en wat foliumzuur: deze medische cocktail zou, als hij aan alle 55-plussers elke dag wordt toegediend, de kans op hart- en vaatziekten met 80 % verlagen....

Meer artikels