PUBLICITÉ

Gezondheid: ziektes uiten zich anders bij mannen en vrouwen

Geüpdatet door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h26
-A +A

De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn niet alleen terug te voeren op de hormonen en het bestaan van genderstereotypen. Er spelen ook biologische bijzonderheden mee, maar die worden onderschat. Het is belangrijk dat voortaan ook met die voor mannen en vrouwen specifieke eigenschappen rekening wordt gehouden om zo de zorg te kunnen verbeteren.

PUB

Verschillen tussen mannen en vrouwen : artrose bij meisjes, autisme bij jongen

Wist u dat vrouwen meer auto-immuunziektes hebben dan mannen? en dat omgekeerd weer mannen getroffen worden door autisme en neurologische ontwikkelingsziektes zoals ADHD?

Mannen en vrouwen zijn biologisch niet gelijk, dat is bekend. Het vrouwelijke geslacht wordt bepaald door de XX-chromosomen, het mannelijke geslacht door de XY-chromosomen. Dat verschil is niet zonder gevolgen.

Volgens Peggy Sastre, auteur van «Le sexe des maladies» (1), toont een studie op mannelijke en vrouwelijke muizen (2) van juli 2006 dat “72% van de genen die in de lever actief zijn, 68 % van de genen die in de vetcellen actief zijn, 55,4 % van de genen die in de spieren actief zijn en 13,6 % van de genen die in de hersenen actief zijn” zich al naargelang van het geslacht in verschillende graden uiten.

Hartinfarct bij mannen en vrouwen: andere symptomen

Vooral de vrouwen betalen het gelag.

Een voorbeeld: hartinfarcten werden lange tijd als een typische mannenziekte beschouwd en zijn daardoor bij vrouwen ondergediagnosticeerd. Bij vrouwen uiten de symptomen zich eerder door misselijkheid en pijn in de buik en minder door felle pijn in de borst en in de linkerarm. Het gevolg is dat bij vrouwen later een elektrocardiogram wordt uitgevoerd. Ook de plaats waar een colorectale of dikkedarmkanker zich ontwikkelt, verschilt bij de twee geslachten.

Vrouwen reageren ook niet op dezelfde manier op geneesmiddelen. Uit studies blijkt dat ze maar een halve dosis van het griepvaccin nodig hebben om tegen de ziekte beschermd te zijn. Uit andere studies blijkt dan weer dat aspirine mannen beter beschermt tegen hartaanvallen en vrouwen beter beschermd tegen beroertes.

Initialement publié par Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste le 05/10/2016 - 09h40 et mis à jour par Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h26

“La recherche scientifique et la médecine ne peuvent plus ignorer les différences biologiques entre les sexes “ (Het wetenschappelijk onderzoek en de geneeskunde kunnen de biologische verschillen tussen de geslachten niet langer negeren). Persconferentie, Académie de Médecine, Parijs, 23 juni 2016.

(1) «Le sexe des maladies», uitgeverij Favre, 2014.

(2) In Genome Research.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vrouwen met diabetes hebben een zeer zwak hart Gepubliceerd op 17/01/2012 - 12h03

Type 2- diabetes is een zeer belangrijke cardiovasculaire risicofactor. Toch zouden er op dat vlak grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Vrouwen met diabetes zouden namelijk een veel zwakker hart hebben dan mannen met dezelfde ziekte. Een...

Het depressiegen Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Zijn we genetisch voorbestemd voor depressie? Die hypothese wint veld, nu er een twintigtal chromosoomregio's ontdekt zijn die genen bevatten die een rol spelen bij de ontwikkeling van diverse geestesziekten, waaronder depressie.

Hartinfarct: hoe zit het met de symptomen bij vrouwen? Gepubliceerd op 16/03/2016 - 14h37

Wat de cardiovasculaire gezondheid betreft, zijn mannen en vrouwen niet elkaars gelijken, hoewel hun respectievelijke risico's naarmate de leeftijd vordert minder en minder verschillen. Gelijkenissen en verschillen bij de symptomen van een hartinfarc...

Meer artikels