Gezondheid: vijf hardnekkige opvattingen die u definitief moet vergeten

Geüpdatet door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 04/04/2017 - 14h46
-A +A

PUB

Een beetje alcohol als je antibiotica/aspirine/paracetamol neemt, kan geen kwaad

Fout. Alcohol is een chemische stof (ethanol). Daardoor is interactie met andere geneesmiddelen mogelijk; de aard van die interactie verschilt al naargelang van het type van alcoholconsumptie. De interactie kan bijvoorbeeld tijdelijk zijn en zelfs als bijkomend symptoom optreden (op restaurant als gevolg van hoofdpijn bijvoorbeeld) of ze kan chronisch zijn (zware drinker, alcoholicus).

“De interacties van alcohol met geneesmiddelen worden zwaarder als de lichamelijke toestand van de persoon in kwestie verzwakt is, maar ook met het ouder worden”, aldus prof. Gisèle Pickering, klinisch farmacoloog in het CHU van Clermont-Ferrand. “Bij oudere mensen worden geneesmiddelen minder goed door het lichaam uitgescheiden (vandaar de grotere toxiciteit) of worden ze te snel uitgescheiden (en zijn ze dus minder werkzaam)”.

  • Paracetamol: paracetamol wordt, net als de meeste geneesmiddelen en alcohol, in de lever omgezet (metabolisatie). Een cocktail van alcohol en een geneesmiddel is voor de lever extra belastend. Daarom kan alcohol in combinatie met paracetamol - maar ook met ibuprofen of aspirine (allebei niet-steroïdale ontstekingsremmers/NSOR) - de concentratie van deze geneesmiddelen in het bloed doen verhogen. Dan is er gevaar voor toxiciteit.
  • Niet-steroïdale ontstekingsremmers: reageren algemeen gezien allemaal op dezelfde manier als ze samen met alcohol worden ingenomen en kunnen toxiciteit veroorzaken. Dat effect is niet altijd zichtbaar bij iemand die globaal in goede gezondheid verkeert, maar wie vier à vijf dagen op rij alcohol drinkt samen met een NSOR kan vooral ernstige toxiciteit van de maag ontwikkelen (gastritis/ontsteking van de maagwand met maagzuur en maagzweren). Bij chronische drinkers kan het effect van de NSOR verminderen omdat het geneesmiddel sneller afgebroken wordt. Op lange termijn kunnen de nieren zelfs beschadigd raken. Om dezelfde reden is de combinatie NSOR-alcohol bij mensen met nier- of leverfalen absoluut af te raden.
  • Antibiotica: de gevolgen van inname van antibiotica in combinatie met alcohol situeren zich niet zozeer op het vlak van toxiciteit, maar hebben alles te maken met de werkzaamheid van de medicatie. De effecten verschillen al naargelang van het type antibiotica. Het effect kan worden versterkt (door de gestegen concentratie van het antibioticum in het bloed) of kan integendeel worden verminderd. Bij chronische drinkers is de verminderde werkzaamheid van het antibioticum het gevolg van de veel snellere afbraak van de stoffen in het bloed. 

Uitslapen in het weekend helpt het in de week opgelopen slaaptekort recupereren

JUIST en FOUT. Veel mensen die op zaterdag en zondag uitslapen, verlaten daarmee het uur waarop ze gaan slapen. Dat is jammer, want het is net de regelmaat in onze slaaptijden (tijdstip van opstaan en slapengaan) die telt! Wie denkt de uren die hij in de week te weinig slaapt in het weekend te kunnen inhalen, vergist zich: door nog later op te staan, komt hij in een situatie terecht die bekend staat als sociale jetlag. Zijn inwendige of biologische klok loopt dan met andere woorden niet meer gelijk met zijn omgeving. De biologische klok kan ook uit cadans raken door het gebruik van technologische tools voor het slapengaan.

Prof. Yvan Touitou van de afdeling Chronobiologie, Fondation A. de Rothschild (Parijs), raadt aan om blootstelling aan licht ’s avonds laat te vermijden, op zijn minst 45 minuten voor het slapengaan. Blootstelling aan kunstmatig licht tijdens de nacht - hoe zwak het ook is, zoals het ledlicht van tablets of een gsm - veroorzaakt namelijk slaapstoornissen. Het blokkeert de productie van melatonine, het zogenaamde hormoon van de duisternis dat het inslapen bevordert.

Initialement publié par Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste le 23/05/2016 - 09h16 et mis à jour par Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste le 04/04/2017 - 14h46
Bekijk dit artikel
PUB