PUBLICITÉ

Gezondheid van huisdieren: Agressie bij honden begrijpen en in goede banen leiden

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 25/01/2010 - 00h00
-A +A

Elk jaar raken talrijke mensen en huisdieren gewond ten gevolge van hondenagressie. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is de territoriale verdediging: de hond wil zijn territorium en zijn kroost beschermen. Een recente Spaanse studie heeft een poging gedaan om de risicofactoren te analyseren.

PUB

Agressie bij honden: de oorzaken


Verschillende situaties kunnen aanleiding geven tot agressief gedrag bij een hond. Als de hiërarchische plaats van de hond binnen het gezin niet duidelijk is, als de hond ergens pijn heeft, als hij ondanks zijn waarschuwingen geïrriteerd raakt door herhaald onaangepast gedrag van een gezinslid, als hij op jonge leeftijd geen sociaal gedrag heeft aangeleerd of, in zeldzame gevallen, als hij lijdt aan gedragsstoornissen, kan de hond zijn agressiviteit aanwenden als communicatiemiddel. Er bestaat bovendien een ander soort agressiviteit die zeer vaak voorkomt: de territoriale agressie. De hond gromt, toont zijn tanden, blaft of bijt de vreemde mensen of dieren die zijn territorium binnendringen of die in de buurt komen van de gezinsleden of van zijn eigen kroost. Naast de gevaren die dit gedrag met zich meebrengt, is ook het voortdurende geblaf zeer storend voor de buren. De oorzaken van dit gevaarlijke gedrag kunnen onder meer van genetische aard zijn. Studies hebben inderdaad aangetoond dat sommige hondenrassen, zoals de Duitse herder, de labrador retriever of de Engelse cockerspaniël, rassen zijn die zich meer 'territoriaal' gedragen. Toch is de houding van het baasje en de opvoeding die hij zijn hond meegeeft nog altijd de belangrijkste oorzaak van agressief hondengedrag.

Agressief karakter van een hond: talrijke factoren spelen een rol


Op de Spaanse universiteit van Cordoba, hebben onderzoekers zich onlangs gebogen over de kwestie van de territoriale agressie bij honden. Daarvoor overhandigden de onderzoekers een vragenlijst aan 711 eigenaars van volwassen honden die ze toevallig op straat ontmoetten. Uit het in 2009 gepubliceerd onderzoek, blijkt dat 2 soorten factoren de territoriale agressie van een hond kunnen versterken. Sommige factoren hebben met de eigenaar te maken: bijvoorbeeld niet reageren wanneer de hond onaangepast gedrag vertoont, de hond inzetten als waakhond of niet lang genoeg met de hond gaan wandelen. En dan zijn er nog factoren - hoewel van minder belang - die met de hond zelf verband houden: mannetjes en sommige rassen zouden agressiever gedrag vertonen. De Napolitaanse dog, de dobermann, de rottweiler, de Spaanse mastiff en de Duitse herder hebben blijkbaar meer neiging om territoriale agressie te vertonen. Tot slot: een hond die zijn tijd neemt om te eten en die zeer veel blaft zou mogelijkerwijs meer kans hebben om dit soort gedrag te vertonen.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 25/01/2010 - 00h00 Journal of animal and veterinary Advances, 2009
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik ben bang voor honden: wat moet ik doen? Geüpdatet op 03/04/2015 - 09h33

U hebt een soort zesde zintuig voor honden, u ziet ze al voor de anderen ze zien en u gaat aan de overkant van de straat lopen als u er van ver een ziet afkomen. U mijdt ook parken en bossen uit angst om een baasje met zijn viervoeter tegen te komen....

Meer artikels