PUBLICITÉ

Gezondheid: opgelet voor sekten!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/11/2013 - 10h28
-A +A

Een naturopaat die u hebt gevonden op het internet, een genezer die de vriendin van de buurvrouw van een vriendin heeft aanbevolen, een vastentechniek die de symptomen van zowat alle ziektes verlicht, enz.  

Al deze methodes zouden goed kunnen zijn, maar ze kunnen mensen ook in de armen van een sekte drijven.

Hoe maak ik het onderscheid?

PUB

Waarom zijn sekten actief in de gezondheidssector?

We weten allemaal dat de geneeskunde niet alle antwoorden heeft als het over onze gezondheid gaat. Als een behandeling pijn of andere onaangename symptomen meebrengt, is de verleiding voor mensen vaak groot om hun toevlucht te zoeken tot alternatieve therapieën. Het is een logische stap die soms zelfs soelaas kan bieden.

Maar er is ook een gevaar aan verbonden: die van de sektarische uitwassen.

Genezing beloven is een heel efficiënt middel om teleurgestelde of wanhopige patiënten aan te trekken, mensen die zich door hun kwetsbare situatie makkelijk laten manipuleren.

Dat betekent natuurlijk niet dat alle alternatieve behandelingen altijd door goeroes worden aangeboden. Alleen: als u de gebaande paden verlaat, is extra waakzaamheid geboden. Het Informatie- en Adviescentrum inzake de Schadelijke Sektarische Organisaties, een door het ministerie van Justitie gefinancierde vereniging, heeft daarom als bijlage bij zijn laatste rapport een brochure gepubliceerd over de sektarische uitwassen in de gezondheidssector. 

Sekten bedreigen de gezondheid

Het probleem is namelijk dat sekten vaak de gezondheid van hun aanhangers in gevaar brengen. Het IACSSO vermeldt onder meer:

  • Onevenwichtige diëten die de zwakste mensen nog kwetsbaarder maakt, waardoor ze makkelijk te manipuleren zijn.

  • Slaapgebrek.

  • Ontbreken van medische zorg terwijl die nochtans zou helpen. Dit is vaak het geval voor vaccinaties en bloedtransfusies.

Het spreekt voor zich dat deze kwalijke praktijken voor mensen die al ziek zijn extra gevaarlijk zijn. De gevolgen zijn  nog erger als het om kleine kinderen of bejaarden gaat.

Opgelet: ook psychotherapieën kunnen zich bezondigen aan sektarische uitwassen.
Diegene die zich voor therapeut uitgeeft, profiteert dan van de nood van zijn patiënten om zijn eigen behoeftes te voldoen. Dat kan financieel, affectief of iets anders zijn.


Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/11/2013 - 10h28
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bang voor de tandarts? Er valt iets aan de doen! Gepubliceerd op 24/04/2012 - 11h07

Een bezoek aan de tandarts is voor niemand een pretje. Maar sommige mensen hebben een echte panische angst . Ze gaan nooit naar de tandarts , en hun gebit zal het geweten hebben. Wat kunt u doen om uw angst voor de tandarts te verminderen?

Stappen zoals de Masaï, het is gezond Geüpdatet op 05/08/2008 - 00h00

Een schoen die het blootsvoets lopen op zand of een zachte ondergrond nabootst, dat is wat de "Masaï" schoenen beloven. Met als resultaat: een rechtere houding en een steviger spierstelsel.

Interview: LMD: ook de ogen verouderen Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD, ook wel ouderdomsmaculadegeneratie genoemd), is een ernstige, invaliderende en frequente aandoening (ze treft 400.000 patiënten boven de 65 jaar). Volgens dr. Salomon-Yves Cohen*, coauteur van een opmerke...

Meer artikels