PUBLICITÉ

Gezondheid: Komt alles vanuit onze buik?

Gepubliceerd door Julie Robin op 01/02/2013 - 18h19
-A +A

Onze buik is zowat het centrum van onze gezondheid. De impact van onze darmen op onze gezondheid is in ieder geval niet te onderschatten.

Het spijsverteringskanaal heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven, maar we weten wel dat het een heel complex zenuwstelsel bevat.

PUB

De immuunfunctie van de darmen

De darmen hebben een heel belangrijke immuunfunctie (verdediging van het lichaam). Onze darmen beslaan immers een heel grote oppervlakte die in contact staat met de stoffen die van buitenaf komen, dat zijn de voedingsstoffen die aan het verteren zijn. In de darmen zitten heel veel immuuncellen, maar ook de darmflora. Die bestaat uit bacteriën die ons ook helpen om weerwerk te bieden tegen virussen en bacteriën.

Gezonde darmen bieden automatisch beter weerstand tegen infecties zoals maag-darmontstekingen, een typische winterkwaal. Onderzoek lijkt nu ook aan te wijzen dat goed werkende darmen het risico op voedselallergieën of astma verkleint (1), al moeten de bewijzen hiervoor nog geleverd worden.

 

Het enterisch zenuwstelsel, ons tweede brein

In onze darmen zit ook een "tweede brein", het enterisch zenuwstelsel (EZS). Dat regelt de spijsverteringsfuncties. Net als onze hersenen bestaat het uit honderden miljoenen neuronen en cellen die over de hele lengte van het spijsverteringskanaal verspreid liggen.

Het vervult twee hoofdfucties :

  • Regeling van de spijsvertering (ledigen van de maag, vervoer van het voedsel van de dunne darm naar de dikke darm).
  • Beheer van de opname van het voedsel door de cellen van de darmwand. Deze wand speelt ook de rol van buffer die externe ziektekiemen tegenhoudt.

Het enterisch zenuwstelsel kan los van onze hersenen werken. Dat wil nog niet zeggen dat ze niet in verbinding met elkaar staan.

Onze hersenen kunnen de graad van activiteit van het EZS wijzigen en het bijvoorbeeld minder of meer dynamisch maken.

 

Gepubliceerd door Julie Robin op 01/02/2013 - 18h19

Dr. Michel Neunlist, directeur van de afdeling INSERM U913 van het ‘Institut des Maladies de l’Appareil Digestif’ van het CHU Nantes (IMAD). INSERM U913 wijdt zich aan het onderzoek van de Neurogastro-enterologie. (1): Noverr, M. Infection and Immunity, Januari 2005. News release, University of Michigan

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De darmflora: wat is dat eigenlijk? Geüpdatet op 10/01/2011 - 00h00

Honderden miljarden bacteriën verblijven in onze darmen ... en toch werden we nog niet aan elkaar voorgesteld. We hebben voor u de nodige informatie verzameld zodat u de vraag in bovenstaande titel in de toekomst zelf kunt beantwoorden.

Ik heb buikpijn, wat mag ik eten? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h07

Of onze buik nu (naar onze zin) te rond is of mooi plat en omgeven door keiharde buikspieren, het gebeurt maar al te vaak dat het daarbinnen rommelt en borrelt, dat we krampen hebben en/of ons opgeblazen voelen als een ballon. Aan wie of wat is dat t...

Meer artikels