PUBLICITÉ

Gezondheid: alle kleine veranderingen helpen…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/06/2012 - 12h55
-A +A

Het is niet nodig om uw gewoontes drastisch te veranderen om een levensstijl te kweken die uw gezondheid ten goede komt. Een paar kleine veranderingen kunnen al volstaan!

PUB

Hoe ontwikkelt u een levensstijl die beter is voor uw gezondheid?

Iedereen ken het antwoord wel op papier.

Meer groenten en fruit eten, meer bewegen en minder voor de buis of de pc zitten, minder vet eten, enz.

Maar van weten naar het daadwerkelijk ook doen is vaak nog een grote en lastige stap.

En ook al is gezondheidstips doorgeven aan de mensen om me heen (om over u, beste lezer, nog te zwijgen!), ik vind het heel normaal dat het zo lastig is.

Onze energie is beperkt, onze tijd is niet onuitputtelijk en ons budget is ook niet altijd zo groot. Bovendien staan we continu onder druk – op het werk en thuis.

Het is dus niet evident om er nog een uitdaging bij te nemen en sommige, niet altijd even gezonde pleziertjes te moeten opgeven. Ook al weten we heel goed dat we door die veranderingen uiteindelijk beter zullen worden.

 

Sommige wetenschappers zijn nu daarom op zoek naar de beste methoden om mensen daarbij te helpen, in de eerste plaats mensen met een verhoogd risico op obesitas en hartziektes. Ze willen hen helpen om hun gewoontes en gedrag zo te veranderen dat hun gezondheid verbetert. En het onderzoek levert hoopgevende resultaten op, en dat terwijl de te leveren inspanning niet eens zo groot is.

 

Gewoontes als hefboom gebruiken

Een recente Amerikaanse studie heeft zo aangetoond dat als mensen uit de bovengenoemde doelgroep twee van hun gewoontes een beetje bijsturen dan ook op andere vlakken in hun leven betere gewoonten aannemen. Wie er bijvoorbeeld in slaagt om meer groenten en fruit te eten en minder lang voor de televisie te zitten, gaat vanzelf – en zonder dat hij het bewust op de agenda zet – meer bewegen en minder vet eten.

Ook dat is normaal. Als u minder lang voor de buis zit, zult u ’s avonds automatisch iets doen wat meer beweging vraagt. Hetzelfde zult u zien als u meer groenten en fruit eet. Aangezien u maar één maag hebt, zult u vanzelf minder vet voedsel eten.

En dat terwijl u daarvoor geen moeite hoeft te doen!

 

Wat het allemaal ‘af’ maakt, is dat de effecten blijven. Het boven vermelde onderzoek duurde maar drie weken. De deelnemers werden op afstand begeleid en kregen geld als ze de opgelegde doelstellingen haalden. De resultaten werden na vijf maanden opnieuw gemeten. De uitslag: de prestaties van de deelnemers waren na het experiment wel wat verminderd, maar niemand was teruggevallen op zijn startpositie.

Conclusie: misschien hebt u het gevoel dat de inspanningen die u doet om betere gewoontes aan te kweken klein zijn, maar laat ze niet vallen. Ze kunnen een groot effect hebben.

Bron: Spring, B. et al., Arch Intern Med. 2012;172(10):789-796. doi:10.1001/archinternmed.2012.1044

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/06/2012 - 12h55
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe maakt televisie dik? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h47

De televisie heeft een enorme impact op ons gewicht. Tal van studies tonen aan dat hoe langer mensen televisie kijken, hoe groter hun overgewicht is. Mensen die vijf uur per dag voor de buis zitten, lopen vijf keer meer gevaar om met overgewicht te k...

Samen vermageren is gemakkelijker! Geüpdatet op 04/04/2014 - 16h25

Vermageren is, als het echt nodig is, nooit een makkelijke onderneming. Het vraagt wilskracht - wat men er ook over zegt - en vaak voelt met zich heel eenzaam, alsof men buiten het sociale leven en gezinsleven staat. Met tweeën de stap zetten is dan...

Drie kilo's erbij? Meteen reageren! Geüpdatet op 04/09/2007 - 00h00

Zodra uw weegschaal drie kilo meer aangeeft, moet u meteen reageren. U mag vooral niet wachten, want in dit stadium kunnen heel kleine veranderingen in de eetgewoontes en de manier van leven in het algemeen al volstaan om weer op de rechte weg te rak...

Meer artikels