PUBLICITÉ

Gezonder eten om diabetes te voorkomen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 14h31
-A +A

De voeding speelt een belangrijke rol in het optreden van type 2 diabetes. Een Westerse voeding rijk aan dierlijke vetten en suikers werkt het optreden van diabetes in de hand. Een mediterrane voeding (met veel fruit, groenten en vis) verlaagt het risico.

PUB

Diabetes: 5,3% Belgen

Type 2 diabetes is momenteel één van de grootste gezondheidsproblemen. De ziekte treedt zeer vaak op bij personen met obesitas of overgewicht en is te wijten aan een onvoldoende secretie van insuline of partiële ongevoeligheid voor de effecten van insuline (insuline is een hormoon dat de penetratie van suiker in het bloed in de cellen bevordert). Daardoor blijft de bloedsuikerspiegel te hoog, terwijl de cellen van het organisme onvoldoende gevoed worden.Doordat deze ziekte geen symptomen veroorzaakt, wordt ze vaak laattijdig ontdekt, naar aanleiding van een complicatie. De gevolgen kunnen ernstig en invaliderend zijn: vaatstoornissen, aantasting van de nieren of de retina, enz.

Diabetes voorkomen

Het is nochtans mogelijk deze "welvaartsziekte" te voorkomen, zo blijkt uit een studie.

Meer dan 42.000 personen van 40 tot 75 jaar zonder antecedenten van diabetes, hart- of vaatziekte of kanker werden in de studie opgenomen en ondervraagd over hun eetgewoonten. Op basis van de analyse van al deze gegevens konden de patiënten in twee groepen worden ingedeeld:

  • de "voorzichtige" groep wordt gekenmerkt door de consumptie van veel groenten, fruit, vis, gevogelte en granen;
  • de "westerse" groep consumeerde meer rood vlees en geraffineerde producten, frieten, volle zuivelproducten en suikers (nagerechten, snoep).

Deze personen werden gedurende 12 jaar gevolgd. In die periode ontwikkelden 1.321 personen type 2 diabetes. Diabetes kwam veel vaker voor in de groep "westerse voeding" en het risico was bijzonder hoog bij zwaarlijvige personen of personen met een zittend leven.Uit deze studie blijkt dus duidelijk dat hoe "rijker" en hoe westerser de voeding, hoe groter het risico op diabetes. Maar ze toont ook aan dat gezonde eetgewoonten bijdragen tot een goede gezondheid.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 18/03/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/02/2017 - 14h31

Van Dam R.M. et coll. Ann. Intern. Med. 2002; 136: 201-209.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Type 2 diabetes: inhaleerbare insuline is doeltreffend Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Het evenwicht van de glycemie is essentieel in de behandeling van type 2 diabetes die niet insulineafhankelijk is. Als orale antidiabetica niet volstaan, kan het noodzakelijk zijn om een beroep te doen op subcutane injecties van insuline. Deze toedie...

Belgen weten niet genoeg over diabetes! Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Het is een van de meest voorkomende aandoeningen van onze moderne samenleving. De oorzaak is onze zittende levenswijze en een te vette voeding. En toch weten we er bitter weinig over. Dat blijkt nog maar eens uit een recente studie.

Diabetes: twee heel verschillende types Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h32

Er bestaat niet één uniform type van diabetes . Diabetes type 1 en type 2 zijn twee heel verschillende ziektes. Meer inzicht in deze aandoeningen kan ons helpen om ze te bestrijden.

Meer artikels