PUBLICITÉ

Gezonde voeding: goed begonnen is half gewonnen

Gepubliceerd op 13/02/2006 - 00h00
-A +A

Goede voedingsgewoonten zijn essentieel als we gezond en fit willen blijven. Met een gezonde en evenwichtige voeding kunnen we heel wat ziektes voorkomen. De lijst is lang: overgewicht en obesitas, hart- en vaatziekten, osteoporose, kanker, cholesterol…

PUB

1) Sommige vetten zijn goed voor de gezondheid.Juist.Dat geldt meer bepaald voor onverzadigde vetzuren. In grote lijnen kan gesteld worden dat vetzuren die in plantaardige oliën en in vis voorkomen goed zijn voor de gezondheid en dat vetzuren uit vlees, charcuterie en boter het risico op hart- en bloedvaten verhogen. Het gebruik van deze laatste moet dus beperkt worden.2) Thee drinken is schadelijk.Fout.Thee bevat een hele rist gunstige eigenschappen: het voorkomt hart- en vaatziekten, osteoporose, kanker, tandbederf,… De heilzame werking van thee wordt toegeschreven aan het hoge gehalte aan polyfenolen, een belangrijk antioxidant.3) Een blikje frisdrank heeft de voedingswaarde van 3 klontjes suiker.Fout.Elk blikje heeft de voedingswaarde van 7 klontjes suiker. Kies daarom eerder voor de lightversies, waarin aspartaam wordt gebruikt als vervanger voor suiker. Nog beter is om helemaal geen frisdranken in huis te halen, want ze versterken alleen maar de hang naar zoet. Alleen water is onontbeerlijk!4) Olijfolie is een onverzadigd vetzuur en dus gezond.Juist.Behalve onverzadigde vetzuren bevat olijfolie ook vitamine E en antioxidanten. Die combinatie maakt dat olijfolie goed is om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen. Koppel het gebruik van olijfolie dan wel aan een mediterraan getinte keuken, met veel groenten en fruit dus.5) Spinazie bevat het meeste ijzer.Fout.Spinazie bevat wel ijzer - zoals alle groenten -, maar slechts in kleine hoeveelheden. IJzer zit vooral in orgaanvlees, en in iets mindere mate in vlees en vis.6) Een glas whisky bevat meer alcohol dan een glas wijn.Fout.De hoeveelheid drank die (in een glas) wordt uitgeschonken hangt af van het alcoholgehalte van die drank. Dranken met een lager het alcoholpercentage (bijvoorbeeld bij bier) worden in grotere glazen geschonken. Omgekeerd wordt bij dranken met een hoog alcoholgehalte (bijvoorbeeld bij een digestief) een kleiner glas gebruikt Zo komt het dat een pint bier, een glas wijn, een aperitief, een whisky of een digestief doorgaans evenveel alcohol bevatten, namelijk 10 gram per glas.7) Zuivelproducten zijn de beste leveranciers van calcium.Juist.Ook granen, groenten en mineraalwater bevatten calcium, maar die vorm van calcium wordt door ons lichaam minder goed opgenomen dan het calcium uit melk.8) Zetmeelproducten zoals rijst, pasta, griesmeel of droge groenten zijn een interessante bron van eiwitten.Juist.Vlees en vis bevatten wel meer eiwitten, maar ze bevatten ook vetten. Eiwitten van plantaardige oorsprong zijn interessant, omdat we zo de inname van dierlijke vetten kunnen vermijden.9) Er bestaat goede cholesterol en ons lichaam produceert zelf cholesterol.Juist.Er wordt een onderscheid gemaakt tussen HDL-cholesterol, de "goede" cholesterol, en LDL-cholesterol, de "slechte" cholesterol. We krijgen cholesterol binnen via onze voeding, maar ook ons lichaam maakt cholesterol aan.10) Deegwaren bevatten veel suikers.Juist.Er bestaan twee vormen van suikers of koolhydraten: de zogenaamde snelle suikers, die zoet smaken, en de trage suikers, die niet gezoet zijn. Trage suikers zitten bijvoorbeeld in deegwaren, granen of zetmeelproducten en zijn vooral belangrijk voor hun hoge energetische waarde.

Gepubliceerd op 13/02/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Weet u wat u drinkt? Gepubliceerd op 22/02/2011 - 12h34

Water, fruitsap, koolzuurhoudende dranken, sterkedrank, bier… Hoe bepaalt u uw keuze wanneer u zich in de dranken afdeling van uw supermarkt bevindt? Met of zonder suiker? Met of zonder alcohol? Kent u het verschil tussen alle dranken die aangeboden...

Vis: feiten en fictie. Geüpdatet op 08/08/2011 - 15h42

Waarom moeten we vis eten ? Welke voedingswaarde heeft vis precies? Welke soorten vis moeten we bij voorkeur eten en bevat dit dierlijk product ook specifieke risico’s? Informeer u en help de fabeltjes de wereld uit.

Cholesterol: weet u wat mag en wat niet mag? Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

Te veel slechte cholesterol is een belangrijke risicofactor van hart- en vaataandoeningen . Het is dus in het voordeel van uw hart en uw bloedvaten dat u weet hoe u fouten kunt vermijden. Test uw kennis en antwoord op de volgende vragen.

Meer artikels