PUBLICITÉ

Gezonde tanden: veel belangrijker dan we denken!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/11/2006 - 00h00
-A +A

Een slechte mond- en tandhygiëne heeft rechtstreekse gevolgen voor onze tanden en ons tandvlees (cariës, ontstekingen, vernieling van het steunweefsel, enz.). Maar dat is niet alles. Aandoeningen van het parodontium (parodontitis) liggen aan de basis van onder meer vroegtijdige bevallingen bij zwangere vrouwen en van diabetescomplicaties en vergroten ook het risico op hart- en vaataandoeningen. De gezondheid van onze tanden en ons tandvlees is dus van cruciaal belang!

PUB

Parodontitis: als de bacteriën onze tanden en ons tandvlees aanvallen

Bacteriën voelen zich goed in onze mond en vermeerderen zich dankzij alle voedselresten en andere afvalstoffen uit de voeding. Die hopen zich op tussen de tanden en het tandvlees en vormen zo de beruchte tandplaque.

Dat concentraat van microben veroorzaakt ontstekingen en valt de tanden, het ondersteunend weefsel en daarna het bot genadeloos aan. Dat is parodontitits.

Een goede mond- en tandhygiëne is dus van cruciaal belang, en dat betekent regelmatig de tanden poetsen - twee keer per dag, één keer ‘s ochtends en één keer ‘s avonds -, regelmatig op consult gaan bij de tandarts en regelmatig tandsteen laten verwijderen.

Parodontitis: opgelet voor de verder reikende gevolgen

De bacteriën die in onze mond zitten, kunnen ook elders in het lichaam schade aanrichten. Als ze een ontsteking veroorzaken, komen er namelijk schadelijke stoffen vrij en die kunnen in de bloedsomloop terechtkomen en zo in andere organen.
Drie voorbeelden tonen duidelijk aan welke invloed de ziektes van het parodontium hebben op onze algemene gezondheid:

 • Gezondheid van de tanden en kans op vroeggeboorte:
  Zwangere vrouwen met parodontitis lopen 2,7 keer meer kans om vroegtijdig te bevallen van hun kind.
  Elke mond- en tandinfectie moet dus tijdens de zwangerschap absoluut worden verzorgd. Ideaal is om meteen aan het begin van de zwangerschap of zelfs al bij het plannen van de gezinsuitbreiding naar de tandarts te gaan.
 • Gezondheid van de tanden en diabetescomplicaties:
  Parodontitis verstoort het evenwicht in de controle op diabetes. Diabetespatiënten moeten deze ziekte dus heel ernstig nemen en ze laten behandelen zo gauw de eerste symptomen optreden (rood, pijnlijk en gezwollen tandvlees, enz.).
  Diabetes vergroot bovendien de kans op zware parodontitis en versnelt het verloop ervan.
 • Gezondheid van de tanden en hart- en vaatziektes:
  Wie parodontitis heeft, loopt drie keer meer kans op een acute cardiovasculaire aandoening, zoals een hartinfarct of een cerebrovasculair accident (CVA). Parodontitis leidt immers geleidelijk aan tot verdikking van de hoofdslagaderwand (de ader in de hals die het bloed van het hart naar het hoofd vervoert).

We moeten dus heel veel zorg dragen voor onze tanden en ons tandvlees. Ga dus zeker bij het minste teken van een tandontsteking naar de tandarts.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/11/2006 - 00h00

Association dentaire française. Union française de la santé buccodentaire (UFSBD), www.ufsbd.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De Belg heeft een slechte mondhygiëne! Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

De gemiddelde Belg gebruikt slechts twee tubes tandpasta per jaar en gaat gemiddeld slechts 1,3/1,4 keer (m./vr.) naar de tandarts, terwijl hij respectievelijk 4,2 en 5,5 keer per jaar zijn huisarts bezoekt. Meer dan 8 % van de bevolking heeft nog no...

Meer artikels