PUBLICITÉ

Gezonde tanden: uw tien goede voornemens

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 13/01/2015 - 16h21
-A +A

Om het nieuwe jaar goed in te zetten, geven we u tien speciale tips mee om uw mond en tanden gezond te houden. Als we ons hele leven goede tanden willen hebben, moeten we namelijk de juiste handelingen kennen en ze elke dag in de praktijk brengen, al van jongs af aan.

Ziehier tien gewoontes om aan te kweken voor een op en top gezond gebit.

PUB

Tien goede voornemens om de tanden gezond te houden

 1. Maak elk jaar een afspraak bij uw tandarts. Maak van de gelegenheid gebruik om hetzelfde te doen voor uw partner en kinderen.
   
 2. Vergeet ook niet met de jongste spruit naar de tandarts te gaan: kinderen moeten met één jaar voor het eerst naar de tandarts. Daarna is het zoals iedereen: minstens één keer per jaar.
   
 3. Maak een afspraak voor een mond- en tandcontrole voor de kinderen. Die is afhankelijk van de leeftijd gratis.
   
 4. Vraag uw tandarts of een afspraak bij een orthodontist nodig is voor uw kind.
   
 5. Leer tandfloss gebruiken. Ga ermee tussen elke interdentale ruimte nadat u uw tanden ’s avonds gepoetst hebt. Vervolledig de behandeling met een mondbad voor een goede dagelijkse hygiëne.
   
 6. Volg de nieuwigheden op het vlak van mond- en tandhygiëne in de rekken van de hygiëneproducten in de apotheek, de drogisterij, de supermarkt of op internet en zoek zo de technieken en producten die het beste bij u passen. Vraag uw tandarts, uw apotheker of huisarts gerust om advies.
   
 7. Vervang uw tandenborstel zo gauw de haartjes beginnen scheef te staan of anders minstens om de drie maanden.
   
 8. Kies voor iedereen in huis de geschikte tandpasta en houd daarbij rekening met de leeftijd en met eventuele tandproblemen. Lees aandachtig de tekst op de verpakking van de tandpasta en controleer vooral het fluorgehalte.
 1. Snoep niet, poets uw tanden voor het slapengaan en eet of drink daarna niets meer behalve water. Zo beperkt u de aantasting van de tanden door zuren en dus het ontstaan van cariës.
   
 2. Draag systematisch een gebitsbeschermer als u een risicosport beoefent.

Speciale tip voor zwangere vrouwen

Vla de mond- en tandcontrole niet over. De ziekteverzekering biedt ze gratis aan voor zwangere vrouwen in de vierde maand van de zwangerschap. De tanden komen tijdens de zwangerschap namelijk zwaar onder druk te staan. Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op tandvleesontsteking en cariës en de tandzorg kan in deze periode wat ingewikkelder zijn.

Lees hierover ook nog op e-gezondheid: Zwangerschap: waarom moet u uw tanden in de gaten houden?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 13/01/2015 - 16h21

Communiqué de presse de l’Union française de la santé buccodentaire (UFSBD), janvier 2015.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Preventie van osteoporose en verzorging van het gebit Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Alle vrouwen in de menopauze vrezen de meeste veranderingen die ze zullen doormaken: verandering van het figuur, risico op osteoporose, enz. Maar ook het gebit verandert. Als u uw stralende glimlach wilt bewaren, breng dan gauw een bezoek aan de tand...

Meer artikels