PUBLICITÉ

Gezonde huisdieren: een rustige terugkeer uit vakantie voor u en uw hond

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/08/2014 - 18h00
-A +A

Is uw hond met u op vakantie geweest of heeft hij in een hondenpension verbleven? Hoe dan ook: hij zal zich na de vakantie, net zoals u, opnieuw moeten aanpassen aan het dagelijkse leven…...

Het is een goed moment voor een gezondheidscheck-up van uw dier!

PUB

Het einde van de vakantie...

Voor de meesten onder ons, is vakantie een synoniem van ontspanning. Het is ook dan dat wij, al duurt het niet lang, de regeltjes die de rest van het jaar ons dagelijks leven beheersen, even kunnen vergeten. Als uw hond het geluk heeft gehad om die heerlijke tijd samen met u door te brengen, zal hij een aanpassingsperiode nodig hebben zodra u terug thuis bent. Heeft hij u tijdens de vakantie niet kunnen vergezellen, dan heeft het leven zonder u, in een bovendien ongewone omgeving, zijn leven wellicht ook enigszins ontregeld. Na het blije weerzien, zult u hem meteen opnieuw moeten laten wennen…aan de oude gewoonten van het dagelijkse leven.

Uw hond is samen met u op reis gegaan

Bij uw thuiskomst, is het aanbevolen om niet te stoppen met de preventieve behandeling tegen parasieten (vlooien, teken), waarmee u voor het vertrek begonnen was.

Het is bovendien aan te raden om zorgvuldig de oren en de ogen van uw hond te controleren. Tijdens een vakantie op het platteland of aan zee, is een hond altijd vatbaar voor kleine wondjes. Zand kan bijvoorbeeld een ontsteking veroorzaken aan de ogen, de oren en de huid, o.a. tussen de tenen. Op het strand, kunnen gebroken schelpjes snijwondjes veroorzaken en op de graanvelden kunnen scherpe graanresten en zaadjes in het oog, in het oor of tussen de tenen terechtkomen en er een ernstige ontsteking veroorzaken.

Uw hond moet eveneens geleidelijk aan opnieuw wennen aan het leven in een huis of een flat, en dat na een periode in de openlucht in het bijna constante gezelschap van het gezin. In dit verband zullen lange wandelingen in de natuur hem heel veel goed doen. Bovendien is de vakantie dikwijls een periode van ontspanning, waarbij wij het niet zo nauw nemen met de dagelijkse gewoonten.

Zodra u thuiskomt, moet het duidelijk zijn dat de gewone regels opnieuw gelden, zodat uw hond opnieuw aanknoopt met zijn goede gewoonten (niet in uw kamer slapen, op vaste tijdstippen eten…).

 

Uw hond heeft moeten wachten tot u terug uit vakantie kwam

Indien uw hond u niet vergezeld heeft op vakantie en hij die periode doorgebracht heeft in een hondenpension, is het belangrijk om zo snel mogelijk na te gaan of alles in orde is.

Controleer in het bijzonder zijn gewicht. Misschien heeft hij, in de war gebracht door uw afwezigheid, minder gegeten. Of omgekeerd, hij heeft misschien andere voeding gekregen of een grotere hoeveelheid lekkernijen die een overgewicht veroorzaakt hebben. In beide gevallen, moet zijn voeding meteen aangepast worden zodat hij zo snel mogelijk zijn ideaal gewicht opnieuw bereikt. Als hij tijdens uw afwezigheid ongewone voeding heeft gekregen, zou hij bovendien wel eens last kunnen hebben van darmstoornissen: houd zijn ontlasting in het oog en controleer ook of hij niet moet braken.

Geef hem ook, meteen na thuiskomst, een behandeling tegen parasieten (vlooien, teken): het samenleven met andere dieren in het hondenpension kan een bron van besmetting geweest zijn voor uw hond. Tot slot is ook oorschurft, dat veroorzaakt wordt door oormijten, een zeer besmettelijke aandoening, die uw hond kan opgelopen hebben ten gevolge van contact met andere dieren. Als zijn oren er vuil of ontstoken uitzien, aarzel dan niet om uw dierenarts te raadplegen.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 29/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/08/2014 - 18h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op zomervakantie met je hond Gepubliceerd op 07/07/2014 - 10h24

De zomer is in aantocht! Gaat uw hond mee op reis? Vergeet niet na te gaan of zijn gezondheidsboekje in orde is en of u in het bezit bent van alles wat u nodig hebt om met hem op vakantie te vertrekken.

Meer artikels