PUBLICITÉ

Gezonde haren en haarverlies: wat is juist/fout ?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 11/10/2017 - 10h26
-A +A

Haargroei, haaruitval, shampoos, schilfers, bijwerking van geneesmiddelen, enz.

Wat weet u over uw haar en over de factoren die tot haaruitval kunnen leiden?

PUB

1) In welke seizoenen verliezen we meer haar dan in andere?

In de lente en in de herfst. Veranderingen in de blootstelling aan het licht veroorzaken hormonale schommelingen. Dat verklaart waarom we meer haar verliezen in bepaalde periodes van het jaar.

2) Hoeveel haren verliezen we normaal per dag?

60 tot 100. 60 haren per dag verliezen is een compleet normaal fenomeen. Ons haar vernieuwt zich permanent en we verliezen er ook permanent. Al naargelang de periode van het jaar kunnen we er soms 100 per dag verliezen. We vinden ze op onze kleren, ons hoofdkussen, in de douche, in onze haarborstel, enz.

3) Bij extreme haaruitval moet u naar:

Een dermatoloog. De huid- en haarspecialist is de dermatoloog. Het is bij hem dat u een afspraak moet maken. Wacht er niet te lang mee, maar doe het zo gauw de uitval abnormaal wordt.

4) De pil veroorzaakt haaruitval. Juis of fout?

Juist. Elke hormonale verandering bij de vrouw (zwangerschap, contraceptie, menopauze) beïnvloedt de gezondheid van het haar. Sommige soorten pillen geven inderdaad haaruitval. Dat is het geval voor de progestatieve pil die geen oestrogenen bevat.

5) Hoeveel shampoobeurten zijn nodig?

Een enkele shampoobeurt volstaat. Het heeft geen zin om twee shampoobeurten op rij te gebruiken. Het haar lijdt er soms onder. Soms wordt ook aangeraden om de shampoo niet enkele minuten te laten inwerken, maar het haar meteen en overvloedig te spoelen zo gauw het schuimt.

6) Hoeveel groeit ons haar gemiddeld per maand?

1 centimeter per maand.

7) Kunnen bepaalde geneesmiddelen haaruitval bevorderen?

Juist. Dat is bijvoorbeeld het geval voor psychotropen, bloeddrukverlagende middelen, antistollingsmiddelen , ontstekingsremmers, chemotherapie, hoofdscans...

8) Kan een te streng dieet haaruitval in de hand werken?

Ja. Een te streng dieet is niet de enige factor die haaruitval kan veroorzaken. Dat kan ook gebeuren door een psychische shock, stress, bloedingen, schildklierstoornissen, algemene anesthesie, hoge en langdurige koorts, enz.

9)Van wat zijn schilfertjes of roos het gevolg?

Een ontsteking van de hoofdhuid.

Roos is het resultaat van een ontsteking van de hoofdhuid, waardoor er zich schilfers vormen op de huid.

10) Mensen met hoge bloeddruk kunnen haar verliezen. Juist of fout?

Juist. Dat verband is bekend, maar een verklaring ervoor is er voorlopig nog niet. In afwachting is het raadzaam dat mensen die haar verliezen hun bloeddruk controleren.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/01/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 11/10/2017 - 10h26
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Help, ik word kaal! Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h28

Haar verliezen is voor veel mensen een bron van angst. En u, moet u zich zorgen maken? Wat zijn de oorzaken van kaalheid ? Hoe kunnen we haaruitval vertragen of de nieuwe groei stimuleren?

Kunnen we haaruitval tegenhouden? Gepubliceerd op 16/10/2012 - 11h47

Alopecia androgenetica treft bijna 70% van de mannen. Deze vorm van kaalheid kan zich op relatief jonge leeftijd, in meer of mindere mate, voordoen. De slachtoffers zijn er meestal niet blij mee. Wie geconfronteerd wordt met deze vorm van haaruitval...

Haren die uitvallen... Normaal of onrustwekkend? Gepubliceerd op 16/04/2013 - 14h40

Onze haren groeien ons leven lang door. Terwijl sommige afsterven en uitvallen, verschijnen er weer andere die beginnen te groeien. Van de 70.000 tot 150.000 haren die onze schedel tooien - dat zijn er 200 tot 300 per cm_ - vallen er dagelijks 20 tot...

Hoe kunt u haaruitval stoppen? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

Haaruitval is een fenomeen waar zowel mannen als vrouwen het vaak heel moeilijk mee hebben. We zien ons haar is immers een esthetisch attribuut. Het verliezen wordt gelijkgesteld met oud worden. Hoe wordt de diagnose van haaruitval gesteld en wat zij...

Meer artikels