PUBLICITÉ

Gezonde darmen: België lacht ermee...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 19/07/2005 - 00h00
-A +A

Een nieuwe enquête bij Belgen en huisartsen bevestigt de negatieve houding en het gebrek aan kennis inzake probiotica en gezonde darmen.

PUB

Uit een gezondheidsenquête van Yakult Belgium in mei 2005 blijkt dat slechts 3 % van de Belgen vooral beducht is voor darmziekten (spastisch colon, colonkanker, coeliakie, diarree, constipatie,…), terwijl die toch een flink deel van de gezondheidszorg vertegenwoordigen in België. De huisarts blijft een eersterangsrol spelen bij de controle en de follow-up van onze darmgezondheid. Toch verklaren de artsen dat 80 % van hun patiënten hun darmproblemen niet spontaan ter sprake brengen tijdens het consult. Noch de artsen noch de patiënten halen het probleem spontaan aan en hebben naar eigen zeggen behoefte aan meer informatie over darmgezondheid en -problemen.

Het hart op de eerste plaats

Voor de Belgen zijn de darmen blijkbaar niet de spiegel van onze gezondheid. Ze zijn vooral bang voor hart- en vaatziekten (25 %), ziekten van het voortplantingsstelsel (20 %) en zenuwziekten (12 %). Bijna de helft (45 %) denkt dat de meeste darmproblemen "vanzelf overgaan" en "weten" voor welk soort problemen ze naar hun arts moeten stappen.

Het gevaar achter de klacht

En toch kunnen op het eerste gezicht onschuldige klachten als diarree, darmkrampen of spijsverteringsstoornissen op ernstige ziekten wijzen zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, colonkanker en coeliakie (glutenallergie). Onze darmen verteren niet alleen het voedsel, maar "herbergen" ook 80 % van onze natuurlijke afweer. Toch lijken de Belgen niet overtuigd van het belang van gezonde darmen. Ze onderschatten duidelijk de rol van de darmen bij de algemene gezondheidstoestand. Zo is volgens de Belgische Stichting tegen Kanker colonkanker (dikkedarmkanker) de tweede kanker bij vrouwen en de derde bij mannen.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 19/07/2005 - 00h00 De enquête werd in mei 2005 uitgevoerd door Yakult bij een representatieve steekproef. Ze sluit aan bij de 'face to face' omnibusonderzoeken die IPSOS drie keer per maand uitvoert bij 1.000 Belgen boven de vijftien jaar. Verder werden 200 huisartsen via het CATI-systeem telefonisch ondervraagd over de darmproblematiek in België.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
MIROIR Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

MIROIR is een studie die gezamenlijk werd uitgevoerd door het INRA bij de Belgische bevolking en door Artsenkrant bij de artsen. De studie werd gesponsord door AstraZeneca, één van de wereldleiders wat betreft de behandeling van astma.

Meer artikels