PUBLICITÉ

Gezichtsstoornissen: bent u goed op de hoogte?

Gepubliceerd door gezondheidsjournaliste op 07/06/2011 - 08h02
-A +A

Verziendheid, glaucoom, LMD, bijziendheid, astigmatisme, hypermetropie… zijn ziekten en stoornissen die ons gezichtsvermogen kunnen aantasten of zelfs in gevaar brengen. Sommige gezichtsstoornissen kunnen inderdaad langzaam evolueren, zonder symptomen, tot op het ogenblik dat onomkeerbare letsels vastgesteld worden. Daarvoor bestaat slechts één oplossing: regelmatig een oogspecialist raadplegen om die ziekten en stoornissen tijdig op te sporen!

PUB

Iedereen wordt ooit verziende.

Juist.

Vroeg of laat ontsnapt niemand aan verziendheid, aangezien deze aandoening het gevolg is van de veroudering van de ooglens.

 

Hoe komt het dat roken slecht is voor ons gezichtsvermogen?

Roken kan tot gevolg hebben dat bloedvaatjes in het netvlies verstopt raken.

Tabak is echt niet goed voor ons gezichtsvermogen: roken bevordert de vorming van vrije radicalen en bovendien raken bloedvaatjes in het netvlies afgesloten.

 

Cataract ontstaat door …

een vertroebeling van de ooglens.

Jaarlijks ondergaan tienduizenden mensen in België een cataractoperatie. Bij deze ingreep wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens of implant.

 

Welk percentage van de bevolking wordt geconfronteerd met bijziendheid?

39%

Bijziendheid (een voorwerp op afstand wordt onscherp waargenomen) treft zowat 39% van de bevolking. Deze gezichtsstoornis manifesteert zich meestal na de leeftijd van 8 jaar en kan verergeren tijdens de puberteit.

 

Glaucoom moet opgespoord worden vanaf de leeftijd van …

45 jaar.

Glaucoom evolueert lange tijd zonder enig symptoom. Enkel via een jaarlijkse screening vanaf de leeftijd van 45 jaar kan de ziekte tijdig worden behandeld. Wanneer het zicht wazig wordt, is het een teken dat de gezichtszenuw aangetast is. Dergelijke letsels zijn helaas onomkeerbaar.

 

Wie lijdt aan astigmatisme, ziet troebel …

van dichtbij en van ver.

15% van de mensen lijdt aan astigmatisme, wat betekent dat hun hoornvlies ovaal is en niet rond. Het gevolg is dat die mensen wazig zien van ver en van dichtbij en dat sommige letters en cijfers moeilijk te onderscheiden zijn: O, S, D, Q, G, 6, 9, 8.

 

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor ons gezichtsvermogen?

Groenten en fruit.

Vruchten en groenten die rijk zijn aan luteïne en zeaxanthine zijn zeer nuttig om ons gezichtsvermogen te beschermen. Deze pigmenten treffen we vooral aan in asperges, broccoli, kool, courgettes, witloof, spinazie, kiwi's, maïs, erwten, paprika en druiven.

 

LMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie) is een gezichtsstoornis die …

men kan voorkomen en vertragen.

Deze degeneratieve ziekte van het netvlies tast geleidelijk de macula, het centrale deel van het netvlies, aan. Er bestaan preventieve maatregelen, alsook middelen om de evolutie van LMD te stabiliseren, maar met de behandelingen waarover we nu beschikken, kan men de ziekte niet genezen. Daarom is het zeer belangrijk een oogspecialist te raadplegen wanneer bepaalde symptomen opduiken: de indruk dat er te weinig licht is, een 'mistig' gevoel voor de ogen, een vervormd zicht, waarbij onder meer rechte lijnen eruitzien als golven.

 

Men kan zowel last hebben van astigmatisme als van bijziendheid.

Juist.

Astigmatisme kan gepaard gaan met verziendheid of bijziendheid en/of met presbyopie.

 

Het netvlies bevat …

gekleurde pigmenten.

Het netvlies bevat luteïne en zeaxanthine, twee gekleurde pigmenten die het netvlies ontdoen van afvalstoffen die de goede werking van het netvlies kunnen belemmeren.

Gepubliceerd door gezondheidsjournaliste op 07/06/2011 - 08h02

Association nationale pour l’amélioration de la vue (ASNAV, Franse vereniging voor de verbetering van het gezichtsvermogen), www.asnav.org ; Association Rétina France, www.retina-france.asso.fr ; Ophtalmologistes de France (Vereniging van Franse oogspecialisten, www.snof.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
LMD: wie consulteren en wanneer? Gepubliceerd op 04/02/2016 - 14h49

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een aandoening van de centrale zone van het netvlies of de macula. Het is een typische ouderdomsziekte die zich geleidelijk aan ontwikkeld vanaf het vijftigste levensjaar. Vroegtijdige opsporing is belangr...

Carotenoïden zijn goed voor de ogen Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Meer dan 150.000 personen in België lijden aan leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, een ernstige visuele handicap. Er bestaat vandaag nog altijd geen behandeling voor deze aandoening. Toch kan een hoge dosis luteïne - die tot de familie van de ca...

Astigmatisme: het gezichtsvermogen laat te wensen over… Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h35

Het hoornvlies en de lens hebben een kromming die lijkt op die van een basketbal. Bij mensen met astigmatisme lijkt de kromming eerder op die van een rugbybal. Hierdoor verschilt het beeld dat op het netvlies terechtkomt naargelang de 'as van de bal'...

Wat weet u over gezichtsstoornissen? Gepubliceerd op 21/01/2014 - 12h34

Glaucoom, cataract, maculaire degeneratie, visuele vermoeidheid, verziendheid of hypermetropie… het zijn allemaal visuele aandoeningen die ons bij het zien kunnen hinderen. Zijn deze gezichtsstoornissen te voorkomen? Zijn ze te genezen? En wat zijn d...

Meer artikels