PUBLICITÉ

Gewone zeep is ruim voldoende

Gepubliceerd door Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

Het heeft geen zin meer geld uit te geven voor een antibacteriële zeep. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat gewone zeep even goed is voor de dagelijkse hygiëne.

PUB

Regelmatig de handen wassen

Antibacteriële zeep blijkt niet beter te werken dan gewone zeep. Dat werd aangetoond in een studie bij 222 New-Yorkse gezinnen die in twee groepen werden ingedeeld: de personen uit de ene groep wasten hun handen regelmatig met gewone zeep, de andere groep gebruikte een antibacteriële zeep. Eén jaar later werd de concentratie bacteriën op de handen gemeten. In beide groepen was de concentratie gedaald van ongeveer 800.000 tot 100.000. Bepalend voor de daling van het aantal kiemen op de handen, is dus de dagelijkse hygiëne, eerder dan het type zeep dat wordt gebruikt.

Niet beter dan gewone zeep

Antibacteriële zeep beschermt gezonde personen met een normale huid niet beter tegen bacteriën. Het gebruik van een antibacteriële zeep blijft echter nuttig en doeltreffend bij impetigo en andere huidinfecties. Ook antiseptische lotions op basis van alcohol zijn noodzakelijk voor gezondheidswerkers die in een ziekenhuis werken.

Het is zeer belangrijk de handen zeer regelmatig te wassen, in elk geval vóór elke maaltijd en bij elk bezoek aan het toilet. Een gewoonte die reeds moet worden aangekweekt op zeer jonge leeftijd. Kinderen imiteren zeer goed. Geef dus het goede voorbeeld!
Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00 Jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Vereniging voor Infectieziekten, mededeling van Dr. Eliane Larson, Universiteit van Columbia, New York, Verenigde Staten, oktober 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hygiëne: de gulden middenweg Geüpdatet op 20/09/2005 - 00h00

Onze handen zijn de belangrijkste "microbenverspreiders". Er bestaan wel degelijk regels om die onzichtbare vijanden te bestrijden, maar ze worden niet altijd nageleefd. Wie wast er systematisch zijn handen alvorens aan tafel te gaan en na elke sanit...

Zwarte zeep: doeltreffend en magisch! Geüpdatet op 07/01/2013 - 09h53

Zwarte zeep is een natuurlijk en budgetvriendelijk product met heel wat interessante eigenschappen. Zwarte zeep is een wondermiddel voor de huidverzorging, maar het is ook een prima schoonmaakproduct voor in huis en een heel efficiënt insecticide voo...

Vitamine D: goed tegen breuken en valpartijen Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Vitamine D biedt zeer interessante perspectieven als primaire preventie van osteoporose en de bijgaande complicaties. Een kuur met vitamine D is doeltreffend, gemakkelijk, goedkoop en zowel nuttig voor mannen als voor vrouwen. Deze vitamine heeft nie...

Meer artikels