PUBLICITÉ

Gewichtstoename: zijn hormonen de boosdoeners?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2016 - 14h33
-A +A

Waarom, hoe en wanneer hebben hormonen een invloed op het gewicht? Dr. David Elia, gynaecoloog, geeft ons een overzicht van de werking van de seksuele hormonen.

PUB

Twee sekshormonen: oestrogeen en progesteron

De -aanwezige of afwezige- ovariële hormonen beïnvloeden het leven van de vrouw vanaf de puberteit tot het einde van haar leven. Het zijn de oestrogenen en progesteron. De oestrogenen worden tussen de puberteit en de menopauze aangemaakt, vanaf het begin van de cyclus tot het einde van cyclus. Progesteron wordt vanaf de eisprong tot het einde van de cyclus aangemaakt. Dus als er geen eisprong is, is er ook geen progesteron.

Oestrogenen maken vet aan

De oestrogenen zijn de vrouwelijke hormonen. Ze spelen overal in het lichaam een rol en beschikken over heel veel eigenschappen (borstklieren, baarmoederslijmvlies, botbescherming, huid enz.). Op het gewicht hebben de oestrogenen een dubbele werking. Ze spelen een rol in de aanmaak van vet en dragen bij tot de vochtretentie. Door deze twee mechanismen kunnen ze een gewichtstoename veroorzaken als ze in te grote hoeveelheden door de eierstokken worden afgescheiden of als ze niet in evenwicht worden gehouden door progesteron. We benadrukken dat vet voor het vrouwelijke lichaam een noodzakelijk weefsel is en 25% van het lichaamsgewicht vertegenwoordigt. Dit vet is een energiereserve (1 kilo vet is goed voor 9.000 calorieën) die nodig is voor de primaire functie van het menselijke vrouwenlichaam, namelijk baby's maken en ze voeden.

Vet is dus van essentieel belang voor de reproductie en het zijn de oestrogenen die onder andere de opdracht hebben om de fabricatie ervan te stimuleren. En dit vet wordt opgeslagen in de dijen en de billen. Men kan het duidelijk zien tijdens de puberteit, wanneer de eierstokken oestrogenen beginnen te synthetiseren: het meisjeslichaam verandert in een vrouwenlichaam: het vet begint zich in het onderlichaam op te stapelen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 11/04/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/06/2016 - 14h33

"Etre mince à tous les âges. Et si c'était les hormones?" door Dr. David Elia, Edition Grasset.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vrouwen hebben ook cholesterol na de menopauze Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Wist u dat, vóór de leeftijd van 75 jaar, meer vrouwen dan mannen sterven ten gevolge van cardiovasculaire ziekten? Dat na de menopauze het cholesterolgehalte van vrouwen even hoog is als dat van mannen? U wist het wellicht niet, als wij tenminste de...

Meer artikels