PUBLICITÉ

Gewicht: bestrijd nu overgewicht voor uw gezondheid op latere leeftijd

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/01/2010 - 00h00
-A +A

Een studie uitgevoerd bij tienduizenden vrouwen heeft onlangs aangetoond dat overgewicht vanaf de leeftijd van 18 jaar een impact heeft op de gezondheid van mensen boven de 70 jaar.

PUB

Een verband tussen het gewicht op jonge leeftijd en de gezondheid op latere leeftijd


Onderzoekers hebben onlangs met nog meer zekerheid vastgesteld dat ons gewicht een belangrijke impact heeft op onze gezondheid en dat dat zeker het geval is op zeer lange termijn. Ze hebben inderdaad vastgesteld dat overgewicht bij vrouwen de kans op een goede gezondheid op latere leeftijd aanzienlijk vermindert. Wie in de loop van zijn leven een normaal en stabiel gewicht heeft, verhoogt zijn kansen om ouder te worden dan 70 jaar en om te ontsnappen aan belangrijke chronische ziekten of aan leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen. We denken daarbij aan:

  • kanker

  • diabetes

  • cardiovasculaire ziekten (hartinfarct, hartfalen, atherosclerose)

  • cerebrovasculair accident (CVA)

  • enz.

De onderzoekers hebben zich niet uitsluitend gebogen over deze belangrijke ziekten, ze hebben ook de algemene gezondheidstoestand van diezelfde vrouwen bestudeerd. Hun geschiktheid om een fysieke activiteit te beoefenen en om hun dagelijks en sociaal leven te leiden, hun mentale gezondheid en hun levenslust werden dus eveneens bestudeerd.

Het gewicht op elke leeftijd beïnvloedt de gezondheid op latere leeftijd


De belangrijkste les van dit onderzoek is dat het gewicht op elke leeftijd telt, des te meer omdat het een impact heeft op onze gezondheid op hoge leeftijd:

  • De Body Mass Index (BMI) op 50 jaar heeft een duidelijke invloed: voor elk bijkomend BMI-punt, vermindert de kans om zonder noemenswaardige gezondheidsproblemen 70 jaar te worden, met 12%.

  • Zelfs het gewicht op 18-jarige leeftijd beïnvloedt nog de gezondheid van mensen boven de 70 jaar.

  • De belangrijkste factor ten slotte, is de gewichtstoename tussen 18 en 50 jaar. Voor elke kilo gewichtstoename op volwassen leeftijd, vermindert de kans op een goede gezondheid op 70 jaar met 5%.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/01/2010 - 00h00 Qi Sun et al., British Medical Journal, december 2009
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Zwaarlijvigheid kan worden behandeld Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Zwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

Meer artikels