PUBLICITÉ

Geweld: een probleem voor de volksgezondheid in alle landen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

Wereldwijd overlijden jaarlijks 1,6 miljoen mensen aan de gevolgen van geweldpleging... De WGO heeft net het eerste wereldrapport over geweld en gezondheid gepubliceerd.

PUB

Geweld: een belangrijk probleem voor de volksgezondheid

In dit rapport wordt geweld voor het eerst beschreven als een probleem voor de volksgezondheid. Ook blijkt dat geweld geniepig is, buiten het gezichtsveld wordt gepleegd en slechts zeer zelden wordt gemeld.De morbiditeit en de mortaliteit ten gevolge van geweld zijn één van de grootste problemen voor de volksgezondheid van vandaag, en de gegevens van het rapport van de WGO spreken voor zich. Zo is geweld één van de belangrijkste doodsoorzaken in de leeftijdsgroep van 15 tot 44 jaar: 14% van de sterfte bij mannen en 7% van de sterfte bij vrouwen.Dagelijks worden gemiddeld 1.424 personen vermoord, dus ongeveer één per minuut! Ongeveer om de 40 seconden pleegt iemand zelfmoord en in gewapende conflicten vallen er 35 doden per uur! De conflicten van de 20ste eeuw hebben rechtstreeks of onrechtstreeks geleid tot de dood van 191 miljoen personen, van wie meer dan de helft burgers. Studies hebben aangetoond dat de uitgaven voor gezondheidszorg ten gevolge van geweld in sommige landen 5% van het BNP (bruto nationaal product) uitmaken. Daarnaast ondergaan nog miljoenen personen traumata die hen confronteren met lichamelijke, seksuele en geestelijke gezondheidsproblemen.

Oorlog is niet de enige oorzaak

Dit rapport onderstreept ook dat collectieve vormen van geweld, zoals oorlogen, niet de enige zijn. In het rapport wordt ook ingegaan op andere geniepige vormen van geweld die zelden worden gerapporteerd: geweld van jongeren, tussen partners, seksueel geweld, agressie gericht tegen zichzelf (of automutilatie), zelfmoord, mishandeling van kinderen en bejaarden, enz.Vrouwen lopen vaak het hoogste risico in hun intieme sfeer (thuis, de plaatsen die ze goed kennen)! Bijna de helft van de vrouwen die worden vermoord, wordt vermoord door hun man, partner of ex-partner...Mishandeling van bejaarden is één van de meest verborgen aspecten van geweld, en dat fenomeen zou nog kunnen verergeren gezien de snelle vergrijzing van de bevolking in talrijke landen. Zelfmoord is nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld, met name in de leeftijdsgroep van 15-44 jaar: de vierde belangrijkste doodsoorzaak en de zesde oorzaak van invaliditeit en morbiditeit.

De deskundigen stellen dat de situatie uitzichtloos is, en om één van de deskundigen te citeren: "Geweld is niet onvermijdelijk en maakt geen integraal deel uit van het menszijn. De gegevens die ons uit de hele wereld bereiken, wijzen erop dat geweld kan worden voorkomen door maatregelen die gericht zijn op het individu, het gezin en de gemeenschap."
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Te veel tv-kijken leidt tot meer geweld Geüpdatet op 15/04/2002 - 00h00

Volgens een studie die in het Amerikaanse tijdschrift Science werd gepubliceerd, begaan jongeren die meer tv kijken meer gewelddaden. De studie is gebaseerd op de observatie van meer dan 700 jongeren gedurende 17 jaar en windt er geen doekjes om: het...

Agressiviteit is niet altijd negatief Gepubliceerd op 27/06/2011 - 16h21

Geweld of uitbarstingen van geweld op school, in de stad, op straat, in de bioscoop, in videospelletjes of in het echt, komen dagelijks aan bod in de media. Achter dit collectief beeld van geweld schuilt een aspect van de individuele psychologie dat...

Woede (1) Geüpdatet op 30/12/2002 - 00h00

Woede, een van de hoofdzonden, wordt beschouwd als een van de meest schadelijke reacties. De berichten die we dagelijks in de kranten lezen, zijn heel vaak de weerspiegeling van woede en daden van agressie.

Woede: een verboden emotie? Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

Woede maakt deel uit van het palet van de belangrijkste emoties, net zoals angst, verrassing, plezier, droefheid enz. Er is echter iets bijzonders mee. Wie uitdrukking geeft aan zijn woede, "een driftkikker", wordt vaak veroordeeld en krijgt de vraag...

Meer artikels