PUBLICITÉ

De gevoeligheid van vrouwen voor de geur van mannen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 23/02/2002 - 00h00
-A +A

De geuren waaraan vrouwen de voorkeur geven, worden bepaald door de genen die ze van hun vader hebben overgeërfd. Aan de geur kunnen ze mannen herkennen die een genetische sequentie hebben die dicht aanleunt bij hun eigen sequentie en die afkomstig is van hun vader. Een wijze van herkenning die waarschijnlijk een invloed heeft op onze sociale organisatie.

PUB

Iedereen van ons beschikt over zijn eigen chemische identiteitskaart. Elke lichaamscel is ermee bedekt en daardoor kan ons immuunsysteem de lichaamseigen cellen herkennen. Als die herkenning niet plaatsvindt, zoals bijv. bij contact met een vreemd lichaam, treedt een immuunreactie in werking die tot doel heeft het vreemde lichaam te vernietigen. Dit herkenningssysteem wordt major histocompatibility complex (MHC) genoemd, of bij de mens het HLA-systeem. Het HLA-systeem is niet alleen verantwoordelijk voor afstotingsverschijnselen bij orgaantransplantatie, maar ook voor de geur die we verspreiden. De genen die voor het HLA-systeem coderen, vertonen zo een grote variabiliteit dat er zeer weinig kans is dat twee mensen exact dezelfde genen hebben. Iedereen heeft dus een geur die hem eigen is.

Op zoek naar de vader

Geuren vormen belangrijke codes in het sociale leven van dieren. Geuren hebben een invloed op de onderlinge herkenning en de koppelvorming. Bij de mens zijn die codes moeilijk te ontcijferen, maar we kunnen onze dierlijke kant toch niet loochenen. Enkele jaren geleden reeds hebben onderzoekers aangetoond dat, onafhankelijk van affectieve beschouwingen, vrouwen de voorkeur gaven aan de geur van het T-shirt van een man die niet dezelfde HLA-genen had als zijzelf. Ze ervoeren echter geen speciale aantrekkingskracht als de genetische sequenties van de mannen te sterk geleken op of te sterk verschilden van hun eigen sequenties.Een recentere studie toonde aan dat, als een vrouw een voorkeur had voor de geur van een man, die man HLA-genen had waarvan de genetische sequentie geleek op die van de vader van de vrouw. Met andere woorden, vrouwen vertonen wat de geur betreft een voorkeur voor de genetische sequenties van de HLA-genen die ze van hun vader hebben overgeërfd.Een overerving van de vader die waarschijnlijk een rol speelt in de sociale organisatie van onze maatschappij!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 23/02/2002 - 00h00 www.esante.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Seksuele feromonen: lustopwekkers? Geüpdatet op 03/03/2013 - 23h59

Feromonen zijn chemische stoffen in ons lichaam die we afscheiden opdat de mensen om ons heen ze zouden opvangen en de erin vervatte boodschap ontvangen. Zowel dieren als mensen hebben ze en vooral hun seksuele rol is interessant. Mensen die worden b...

De naam van de roos... Geüpdatet op 22/02/2005 - 00h00

Iedereen houdt van de geur van rozen, maar haat de geur van uitwerpselen. Er bestaat echter niet zoiets als goede en slechte geuren: met uitzondering van irriterende geuren zijn het persoonlijke en culturele ervaringen die maken van welke geuren we h...

Meer artikels