PUBLICITÉ

Gevoelige tanden: oorzaken, gevolgen en tips

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/12/2017 - 11h33
-A +A

Gevoelige tanden zijn een veelvoorkomend en zeer onaangenaam fenomeen. Waarom hebben we last van gevoelige tanden en wat kunnen we eraan doen?

PUB

Wat gebeurt er wanneer ik gevoelige tanden heb?

Zorgt het drinken van een ijskoude frisdrank of het eten van een reep chocolade voor een plotse en hevige pijnscheut aan uw tanden? In dit geval hebt u wellicht gevoelige tanden… Dit wordt veroorzaakt door slijtage van de glazuurlaag. We herinneren even aan de anatomie van de tanden. Een tand bestaat (zonder in de details te willen treden) uit tandpulpa of tandmerg, een levend weefsel waarin zich bloedvaatjes en zenuwen bevinden. Verder ook uit dentine (tandbeen), dat voornamelijk uit bindweefsel bestaat en dat in staat is zich te herstellen. En tot slot uit tandglazuur, een zeer harde laag 'dood' weefsel (zoals de nagels of het haar), dat zichzelf niet kan herstellen.

Het probleem van de gevoelige tanden manifesteert zich vaak bij de overgang van tand naar tandvlees: op die plaats is de glazuurlaag al vrij dun. Als deze laag beschadigd wordt, is ze niet meer in staat de dentine te beschermen. In de dentine bevinden zich minuscule bloedvaten die naar het tandmerg leiden. De voedingsmiddelen die we gebruiken, kunnen er bijgevolg toe leiden dat in de mond de zenuwen op een pijnlijke manier gaan reageren.

Waarom heb ik gevoelige tanden?

De meest waarschijnlijke oorzaak van gevoelige tanden heeft wellicht te maken met de voedingsgewoonten. De demineralisatie van het tandglazuur, veroorzaakt door de inwerking van zuren, leidt tot slijtage. Deze zuren zijn veel talrijker dan we op het eerste gezicht zouden kunnen denken: frisdranken (met of zonder suiker), witte wijn, tomaten en citrusvruchten(sap) kunnen allemaal het glazuur aantasten. Suikerrijke voedingsmiddelen verhogen de activiteit van de bacteriën, die op hun beurt zuur afscheiden. Deze voedingsmiddelen veroorzaken dus eveneens gevoelige tanden. En dan nog dit: de hele dag kleine hoeveelheden zure en zuurvormende voedingsmiddelen eten, is de ergst mogelijke voedingsgewoonte. Een blikje cola waar u met kleine slokjes een hele namiddag over doet, richt veel meer schade aan dan eenzelfde blikje tijdens een maaltijd uitdrinken.

Het glazuur kan ook aangetast worden door 'mechanische' redenen, zoals tandenknarsen of tandenpoetsen met een te agressieve witmakende tandpasta.

Het is ook mogelijk dat tandbederf of een gebarsten tand gevoelige tanden veroorzaakt. Het is dus belangrijk een tandarts te raadplegen wanneer deze symptomen opduiken.

$$Wat kan ik doen tegen gevoelige tanden?

Het eerste wat u te doen staat, is de mogelijke oorzaken van gevoelige tanden vermijden. Vervolgens kan uw tandarts specifieke tandpasta's aanbevelen om van het probleem af te raken. Omdat ze niet voor iedereen even doeltreffend zijn, zult u misschien verschillende tandpasta's moeten uitproberen. Er bestaan ook professionele oplossingen, zoals het aanbrengen van tandlak of een vulstof. Ook hiervoor kunt u bij uw tandarts terecht.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/08/2011 - 15h03 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/12/2017 - 11h33

Michel Devriese, voorzitter van de Franstalige tandheelkundige beroepsvereniging

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe de juiste tandpasta kiezen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 11h57

Tandpasta met fluor, voor gevoelige tanden, voor wittere tanden, enz… het aanbod van tandpasta’s is groot. Hoe vindt u het product dat het meest voor u geschikt is? Enkele weetjes en trucjes om de juiste tandpasta te kiezen.

Hoe krijg je stralende tanden? Gepubliceerd op 04/05/2016 - 10h25

Advies van een specialist om een stralende glimlach te hebben en om in de mate van het mogelijke vlekken en vergeling van de tanden te voorkomen.

Tandglazuur, sterk en broos tegelijk Gepubliceerd op 02/05/2011 - 16h02

Het glazuur dat onze tanden beschermt, is het hardste materiaal in ons hele lichaam. Jammer genoeg slijt het ook af, bij de ene al sneller dan bij de andere... Maar welke factoren maken ons tandglazuur precies broos?

Meer artikels