PUBLICITÉ

De gevaren van voetbal

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 15h01
-A +A

De populairste sport van onze planeet is niet de minst gevaarlijke. Alle ex-voetballers kunnen wel een paar verhalen vertellen!

PUB

De oorzaken van vermoeidheid

Op atletisch vlak kan voetbal niet tippen aan andere disciplines zoals wielrennen, zwemmen of hardlopen. In 90 minuten speltijd lopen de spelers ongeveer 10 à 12 km af, wat relatief bescheiden is, zeker aangezien ze het grootste deel van de tijd (zo'n 70 %) dribbelen of wandelen. Uiteraard worden deze lange recuperatieperiodes afgewisseld met intensere inspanningen: sprinten, trappen, springen enz. Bij de profs telt men per wedstrijd ongeveer 180 dergelijke acties. Bij de amateurs zijn dat er beduidend minder. Maar dat is nog geen verklaring voor de geleidelijke uitputting tijdens de wedstrijd en soms zelfs de plotselinge zwakte, zoals die welke onlangs het leven kostte aan de Kameroense voetballer Marc Vivien Foé.

De risico's van het vak

Met voetbal gaan ook traumatologische risico's gepaard. Klassiek onderscheiden we twee soorten letsels: verrekkingen, die vaak in het begin van een wedstrijd voorkomen door onvoldoende opwarming, en verzwikkingen van de enkel of de knie, die vaak ontstaan doordat men in het laatste halfuur van het spel wat minder oplettend is. Bij spierletsels gebeurt de genezing met behulp van ijs, gevolgd door een aantal dagen of zelfs weken rust, zodat de wonde kan genezen. Bij gewrichtsletsels volstaan die voorzorgen niet altijd; soms komt er zelfs een operatie aan te pas. Meniscussen en de kruisbanden van de knie voeren op dat vlak de gelederen aan. Jammer genoeg is een speler door een dergelijke operatie, waarbij een nieuwe gewrichtsband wordt getransplanteerd, verscheidene maanden out. Denk maar aan de steraanvaller van Sporting Anderlecht, Nenad Jestrovic.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 06/01/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/09/2011 - 15h01
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Voetbal: een rampzalige sport Gepubliceerd op 25/05/2014 - 18h14

Voetbal wordt vaak als een gewelddadige sport beschouwd die tal van blessures veroorzaakt. Waar ligt hier de lijn tussen mythe en werkelijkheid?

Voetbal: buitenspel door blessures Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h18

Wat zijn de meest voorkomende verwondingen bij voetballers? Wat zijn de oorzaken en welke behandelingen bestaan er? Maar ook: hoe lang is de voetballer buiten strijd en wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Wanneer voetbal voor tv ongezond wordt! Gepubliceerd op 24/06/2014 - 15h06

Voetbal kijken op tv is niet volledig onschuldig. Houd u dit voor gezegd tijdens de avonden waarop uw favoriete club speelt! Bij een voetbalmatch drinken we, soms meer dan redelijk, we winden ons op, worden gestresseerd en ... het CVA of hartinfarct...

Welke sporten voor beschadigde knieën? Gepubliceerd op 17/06/2016 - 11h06

Mensen met knieproblemen mijden beter bepaalde sporten. Maar in het andere uiterste vallen en niets meer doen, is ook niet goed. Bewegen is van cruciaal belang om onze gewrichten soepel te houden! Hieronder vindt u enkele sporten die wel kunnen.

Meer artikels