PUBLICITÉ

Gevaarlijke spelletjes: informeren om te voorkomen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/11/2014 - 17h57
-A +A

Elk jaar sterven 10 tot 20 kinderen door een gevaarlijk spel. Het gaat niet om een bepaald type kinderen, bijvoorbeeld kinderen met gedragsstoornissen of andere problemen. Gevaarlijke spelletjes van het type wurgspel worden door miljoenen kinderen en pubers gespeeld.

Hoe kunnen we ongevallen voorkomen? Zijn er signalen waar we op kunnen letten?

PUB

Kinderen zien de gevolgen van deze gevaarlijke spelletjes niet

Het is belangrijk dat ouders en deskundigen waakzaam zijn en dat er een debat wordt geopend. Kinderen zijn niet rijp genoeg om het gevaar te zien van de spelletjes waarmee ze experimenteren. Een kind of puber analyseert de gevaren niet zoals een volwassene zou doen.

Een tip kan dus nuttig en zelfs een goede zaak zijn, en dat kan gebeuren via een dialoog. Het volstaat soms om een kind te waarschuwen om hem van het gevaar bewust te maken, want kinderen die gevaarlijke spelletjes spelen hebben in de overgrote meerderheid van de gevallen geen intentie om zelfmoord te plegen.
Als u daarentegen de indruk hebt dat een kind slecht in zijn vel zit of als u tekenen van verslaving opmerkt, moet u naar een specialist.

Zelfmoord of gevaarlijk spel?

Waarom worden sommige slachtoffertjes thuis alleen aangetroffen? Gevaarlijke spelletjes worden over het algemeen in groep gespeeld en worden ontdekt op school, in de sportclub, in de bos- of zeeklassen en zelfs op het internet. Maar de experimenten worden vaak thuis herhaald en daar gebeuren ook de meeste ongelukken. Vandaar ook dat men best vanuit de hypothese van een wurgspelletje vertrekt voor men besluit dat het om een zelfmoordpoging gaat.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 16/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/11/2014 - 17h57

Association Benjamin (www.sosbenjamin.org); Association des parents d'enfants accidentés par strangulation - APEAS (www.jeudufoulard.com).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een levensgevaarlijk spelletje Geüpdatet op 26/06/2007 - 00h00

Elk jaar overlijden in Europa tientallen kinderen ten gevolge van het zogenaamde wurgspelletje le jeu du foulard. Daarbij wordt alleen of in groep de ademhaling ingehouden door het toesnoeren van de hals met een sjaaltje (foulard) tot men flauw valt....

Videogames die u doen bewegen, zijn doeltreffend! Geüpdatet op 15/03/2011 - 14h36

Videogames hebben een zeer slechte reputatie bij de professionals uit de gezondheidssector. Die spelletjes zetten ons, zowel kinderen als volwassenen, aan om meer tijd zittend en passief vóór het scherm door te brengen. Misschien moeten we voortaan o...

Meer artikels