PUBLICITÉ

Gevaar in huis: hoe kunt u uw katten en honden beschermen?

Geüpdatet door Anne Pensis, Dierenarts op 12/04/2017 - 10h14
-A +A

Onze katten en honden wonen vaak samen met ons in onze woning. Jammer genoeg herbergt ons huis heel wat gevaren waarvan onze huisdieren zich helemaal niet bewust zijn! Enkele voorzorgsmaatregelen volstaan echter al om ongelukken te voorkomen.

PUB

Hou uw huisdieren weg van huishoudproducten!

Onkruidbestrijders en producten tegen ongedierte zijn schadelijk voor dieren. Wanneer die producten op de grond uitgestrooid zijn, vertegenwoordigen ze een reëel gevaar voor katten: die producten komen eerst op de pootjes terecht en wanneer de kat zich wast, ook in de maag. Dit kan brandwonden veroorzaken aan de tong, waardoor de kat geen voedsel meer tot zich kan nemen. Deze wonden kunnen genezen als u tijdig de hulp van een dierenarts inroept. Bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren met een anticoagulerende werking zijn ook gevaarlijk. Wanneer het huisdier daarvan een voldoende hoeveelheid inneemt om vergiftigd te worden, moet het dagelijks en gedurende meerdere maanden tegengif toegediend krijgen. Antivriesmiddel, dat een aantrekkelijke zoete smaak heeft, is eveneens een potentieel gevaar voor katten en honden. Het kan leiden tot nierinsufficiëntie, een aandoening die al na enkele uren dodelijk kan zijn.

 

Sierplanten zijn gevaarlijk voor de maag!

Katten en soms ook honden knabbelen graag aan de planten die ze in uw woning of tuin aantreffen. Dit kan voor uw huisdieren wel gevaarlijk zijn. Meestal zijn de gevolgen voor de gezondheid niet zo ernstig: ze blijven dan beperkt tot een maagontsteking met misselijkheid en braken als symptomen. Enkele planten (lelietje-van-dalen, vingerhoedskruid) zijn wel giftiger en kunnen zelfs hartstoornissen veroorzaken. U doet er dus goed aan deze planten niet in uw tuin te hebben!

 

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 16/08/2011 - 15h19 et mis à jour par Anne Pensis, Dierenarts le 12/04/2017 - 10h14
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Vergif en viervoeters Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Huisdieren zijn zich niet bewust van de gevaren van producten die in en om het huis gebruikt worden. De kans op vergiftiging is dan ook reëel.

Roken schaadt de gezondheid van... uw huisdier Gepubliceerd op 26/05/2015 - 17h30

Elke dierenliefhebber is bezorgd om de gezondheid van zijn hond of kat. Als u rookt, dan hebt u meteen een bijkomende reden om ermee te stoppen! Gezelschapsdieren zijn namelijk ook slachtoffers van het roken. Ze krijgen de sigarettenrook binnen en li...

Meer artikels