De methodes Montignac, Shelton en Dukan zijn de bekendste van de zogenaamd gesplitste diëten.
Uit studies blijkt nu dat dit type dieet niet werkt.

Het principe van de gesplitste diëten
De gesplitste diëten hebben één ding gemeen: wie het dieet volgt mag zo goed als alles eten, maar niet tegelijk.
Aan de basis ervan ligt een theorie die zegt dat sommige voedingsstoffen niet op hetzelfde moment mogen worden verteerd om zogenaamde nefaste effecten te voorkomen, zoals de vorming van afvalstoffen, gewichtstoename enz.
Deze diëten raden dus aan om de inname van bepaalde eetwaren of types van eetwaren op te splitsen. Zo mag men wel vet en suiker eten, maar niet tijdens dezelfde maaltijd.
Waarom werken de gesplitste diëten niet?
Sommige gesplitste diëten werken op korte termijn, maar op langere termijn verdwijnen de effecten vaak.
Van zodra men terugkeert naar een normaler voedingspatroon, komen de verloren kilo’s er weer bij.
Het is ook erg moeilijk om deze diëten te blijven volhouden omdat ze niet te verzoenen zijn met een normaal sociaal leven. Tenzij u natuurlijk enorm gemotiveerd bent en een ijzeren wil hebt.
Studies hebben ook aangetoond dat het splitsen op zich geen gewichtsverlies veroorzaakt. Wat telt, is het totale aantal opgenomen calorieën energie en dus de hoeveelheid voedsel die u eet.
Magali Jacobs, diëtist aan de CeRED (Cellule de Recherche et d’Expertise diététique) van het ‘Institut Paul Lambin’