PUBLICITÉ

Gesplitste diëten hebben geen effect

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/01/2014 - 10h49
-A +A

De methodes Montignac, Shelton en Dukan zijn de bekendste van de zogenaamd gesplitste diëten.

Uit studies blijkt nu dat dit type dieet niet werkt.

PUB

Het principe van de gesplitste diëten

De gesplitste diëten hebben één ding gemeen: wie het dieet volgt mag zo goed als alles eten, maar niet tegelijk.

Aan de basis ervan ligt een theorie die zegt dat sommige voedingsstoffen niet op hetzelfde moment mogen worden verteerd om zogenaamde nefaste effecten te voorkomen, zoals de vorming van afvalstoffen,  gewichtstoename enz.

Deze diëten raden dus aan om de inname van bepaalde eetwaren of types van eetwaren op te splitsen. Zo mag men wel vet en suiker eten, maar niet tijdens dezelfde maaltijd.  

Waarom werken de gesplitste diëten niet?

Sommige gesplitste diëten werken op korte termijn, maar op langere termijn verdwijnen de effecten vaak.

Van zodra men  terugkeert naar een normaler voedingspatroon, komen de verloren kilo’s er weer bij.

Het is ook erg moeilijk om deze diëten te blijven volhouden omdat ze niet te verzoenen zijn met een normaal sociaal leven. Tenzij u natuurlijk enorm gemotiveerd bent en een ijzeren wil hebt.

Studies hebben ook aangetoond dat het splitsen op zich geen gewichtsverlies veroorzaakt. Wat telt, is het totale aantal opgenomen calorieën energie en dus de hoeveelheid voedsel die u eet.

Initialement publié par Julie Robin, gezondheidsjournaliste le 29/01/2013 - 10h29 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/01/2014 - 10h49

Magali Jacobs, diëtist aan de CeRED (Cellule de Recherche et d’Expertise diététique) van het ‘Institut Paul Lambin’

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Heidi00

Daar ben ik het volledig mee eens Juan.
"Minder eetlust hebben omdat u minder keuze hebt", dat
klinkt en is echt belachelijk.

JOHAKE

groot gelijk Juan, ik heb zonet mijn ongezouten mening ook gegeven! Jammer dat zo'n publicaties mogen plaatsvinden, onwaarheden krijgen we al voldoende voorgeschoteld ...

Mibo

Inderdaad, volledig akkoord met de conclusies van dit artikel over gesplitste deëten. Wat wel effektief is ( en wat wij - mijn echtgenote en ikzelf gevolgd hebben ) , is een dieet op basis van VASTEN . Het kan raar lijken, maar dit is de enige afdoende methode om gezond en permanent af te vallen. Een woordje uitleg : deze methode heb ik gevonden in een BBC programma van begin augustus 2012, getiteld: "eat, fast and live longer ". Wij volgen de 3de methode: 1 dag eten, 1 dag vasten, 1 dag eten, 1 dag vasten, enz.... Op de vastendag mag je 500à 600 calorieen opnemen ( je gaat daar niet van dood hé ) ; op de eetdag wat je ook maar wil, zoveel je ook maar wil en zo vet je ook maar wil ( in de praktijk eet je niet meer en niet vetter dan voordien !!) . Resultaat: na 3 maanden zijn we elk 10 kilo lichter en wat belangrijker is, de bloedwaarden worden bijzonder goed : normale bloeddruk, normale suiker, normale cholesterol, lage IFG 1 ( kankergevoeligheid ) . We zijn begonnen begin augustus 2012 , en we zijn al snel op ons natuurlijk gewicht gekomen ( ikzelf 72 kg voor 1,78 m en mijn echtgenote 67 kg voor 1,72 m . We zijn respectievelijk 69 en 64 jaar ). Dit regime moet je niet opleggen aan kinderen of aan mensen die een hoge leeftijd bereikt hebben, maar vanaf 50-55 jaar mag je beginnen met eraan te denken. Helaas weten we het maar sinds verleden jaar, maar telaat is het nooit. We doen nu voort aan het ritme dat ons op ons normaal gewicht houdt: 1 tot 2 dagen vasten per week ( dat zijn dagen dat we vooral fruit eten ). Nog iets: vasten belet je niet je normale bezigheden te doen; wij zijn fitter en werken evenveel als vroeger. En wat vooral belangrijk is, is dit : de klassieke diëten zijn gebaseerd ( bijvoorbeeld de weight watchers ) op DAGELIJKS minder eten. Dit is frustrerend en niemand houdt dit vol. Het is zoals aan een zware roker gevraagd wordt maar 10 sigaretten per dag te roken, of aan een alcoholverslaafde om maar 3 pintjes per dag te drinken. Het feit dat je weet dat je na een dag vasten, de volgende dag ALLES mag eten wat je wil , is psychologisch zo sterk dat een vastendag gemakkelijk door te komen is. En dat is m.i. het belangrijkste van al. Dat is voldoende om het vol te houden. Na 3 à 4 maanden, kan je dan de vastendagen aanpassen in functie van het gewicht dat je bereikt hebt.
Wij kunnen het iedereen aanraden. En mensen die zouden zeggen: dat zouden we niet kunnen, die hebben het nog niet geprobeerd !

rodl

Groot gelijk ! Overgewicht bestrijden wordt bepaald door wat men eet (is de voeding aangepast aan jouw type, hetzij bvb. volgens polariteit, 5 elementen, metabool type, ...), ben je 'fat-adapted' voor je energievoorziening, aard dagelijkse beweging, slaap, eventuele aandoening/ziekte, metabole functies en hormonale werking, emotionele status, ... en IN DE LAATSTE PLAATS, de calorische waarden. Heden is het gangbaar voedsel vergiftigd met 'chemische' calorieën, waarmee de gangbare diëtist ook al géén rekening houdt... M.a.w. de calorieleugen met de calorie als énige parameter, mag eindelijk eens de wereld uit.

PUBLICITÉ
Lees ook
Slechte adem tijdens een dieet Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h37

Het is bekend dat sommige diëten een slechte adem geven . Om welke diëten gaat het en hoe komt dat? Maar vooral: wat valt eraan te doen?

Te strenge diëten zijn slecht voor kinderen! Geüpdatet op 07/10/2008 - 00h00

Behalve bij enkele zeldzame ziektes* is er geen reden om een kind een dieet met allerlei beperkingen op te leggen. De aandacht moet eerder gaan naar het corrigeren van foute gewoontes en het weer in evenwicht krijgen van de voeding. Maar wat betekent...

Diëten zijn geen wondermiddelen Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Heel wat mensen gaan op dieet, en het uitgebreide gamma diëten versterkt die trend alleen maar. Toch bestaan er bitter weinig gegevens over hun doeltreffendheid en hun gevolgen voor de gezondheid. Deze studie vergeleek vier diëten met elkaar.

Meer artikels