PUBLICITÉ

Geslachtskeuze van het kind: het is zover.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/06/2013 - 09h47
-A +A

In het universitair ziekenhuis van Basel kunnen ouders vandaag nog voor de bevruchting het geslacht van hun kind kiezen. Voor sommige kan dat nuttig zijn.

PUB

Jongen of meisje? U kiest!

Technisch is het mogelijk om het geslacht van uw toekomstig kindje te kiezen. De slaagkansen zijn hoog (80%). Zaadcellen  die versmelten met een eicel en uitgroeien tot vrouwelijke embryo’s bevatten namelijk iets meer genetisch materiaal dan zaadcellen die zich ontwikkelen tot jongetjes. Vandaag is het mogelijk om de zaadcellen volgens dat criterium te selecteren en dus het geslacht van het ongeboren kind vooraf te bepalen. Dat gebeurt zonder dat er aan de embryo’s gewerkt hoeft te worden (en er dus vernietigd moeten worden, iets wat ethisch omstreden is).

Tot nu toe werd die techniek alleen in de Verenigde Staten toegepast. Maar sinds kort biedt ook het universitair ziekenhuis van Basel die dienst aan zijn patiënten aan. Begrijp het niet verkeerd: gewoon het geslacht van een kind kiezen om redenen van persoonlijke voorkeur is er niet bij. De procedure is alleen bestemd voor ouders die drager zijn van een erfelijke ziekte die alleen bij één geslacht voorkomt. Mucoviscidose bijvoorbeeld komt alleen voor bij jongens. Ouders die drager zijn van een gen en alleen maar meisjes krijgen, hebben dan de zekerheid dat hun kinderen de ziekte niet zullen krijgen. De ouders kiezen dus eigenlijk niet voor het geslacht van een kind, maar voor een kind dat vrij is van een bepaalde ziekte.

Het geslacht van kinderen kiezen? Een revolutie.

Sinds meer dan vijftig jaar zijn geboortes, althans in onze contreien, geen onvoorspelbare gebeurtenissen meer waarop ouders geen enkele of maar een heel beperkte controle hebben. In de grote meerderheid van de gevallen zijn de kinderen die verwekt worden gewenst of zelfs gepland. Soms worden ze zelfs in het lab “geproduceerd” (elk jaar worden in België meer dan 3000 kinderen met medisch begeleide voortplanting geboren).

En met de technische vooruitgang in de prenatale screening van erfelijke ziektes of afwijkingen worden kinderen ook na de bevruchting “gekozen”. Ouders kunnen een embryo namelijk laten weghalen als dat drager is van een te zware ziekte of handicap. Maar het geslacht kiezen, is nog iets anders. In dat geval wordt er geen ziek embryo weggehaald, maar wordt alles gedaan om te voorkomen dat het embryo dat verwekt wordt ziek zal zijn en eventueel alsnog wordt weggehaald.

Misschien is het feit dat deze aanpak mogelijk is, en niet eens zo heel ver van ons af, wel stof tot nadenken.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/06/2013 - 09h47
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De voortplantingsmethode doet er weinig toe Geüpdatet op 26/04/2005 - 00h00

Baby's die verwekt zijn via medisch begeleide voortplanting (MBV) kennen een even gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling als natuurlijk verwekte kinderen, zo luidt de conclusie van een nieuwe Europese studie.

Proefbuisbaby: toch enkele risico's Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Volgens een Amerikaanse en een Australische studie zou medisch geassisteerde bevruchting toch niet zonder risico zijn voor de toekomst van de kinderen. Proefbuisbaby's zouden tweemaal meer risico lopen op een laag geboortegewicht of aangeboren misvor...

Meisje of jongen? Gauw even testen! Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

Bent u nieuwsgierig wat het wordt? Wilt u zich beter kunnen voorbereiden op het grote moment? Veel ouders wachten vol ongeduld de dag af dat ze het geslacht van hun baby weten, en soms kan het niet snel genoeg gaan. Maar hoe onschuldig is deze wedren...

Meer artikels