PUBLICITÉ

Geslachtsgemeenschap: geen gevaar voor hartpatiënten

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

Volgens een Zweedse studie, gecommentarieerd door Prof. Walter Desmet (UZ Gasthuisberg, Leuven), hebben seksuele betrekkingen geen invloed op het optreden van een infarct bij hartpatiënten.

PUB
Overzicht

Zoals vaak gebeurt, krijgen bijzondere gevallen legendarische afmetingen. Toen President Laval dood werd aangetroffen in een kamer van een bordeel in Parijs, werd gesteld dat geslachtsgemeenschap een nefaste invloed heeft op myocardinfarct. Maar volgens een studie die in het Engelse tijdschrift Heart werd gepubliceerd en die in de UZ Gezondheidsbrief van commentaar werd voorzien, is het risico laag. We wisten reeds dat vrouwen minder risico lopen dan mannen, maar ook bij mannen blijkt het risico lager te zijn dan wat vroeger werd gedacht.

Korte duur...

Bij mannen van 50 tot 60 jaar die betrekkingen hebben, stijgt het gevaar slechts met 1% per jaar. Bij personen in goede conditie daalt dit risico nog met 30%, wat de toename brengt op 0,5% per jaar. Daarvoor bestaan meerdere verklaringen. De inspanning die bij de geslachtsgemeenschap wordt geleverd, kan wel zeer intens zijn, maar is gewoonlijk van korte duur. Bovendien maakt de geslachtsgemeenschap slechts een zeer klein gedeelte van onze dagelijkse activiteiten uit.U hoeft zich dus niet te veel zorgen te maken. Dergelijke legendes kennen echter een lang leven en kunnen een nefast effect hebben op een echtelijke of vriendschappelijke relatie. Deze studie zou hartpatiënten moeten aanzetten er met hun arts en partner over te spreken.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00 Belga, UZ Gezondheidsbrief, Heart
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hartinfarct: hoe zit het met de symptomen bij vrouwen? Gepubliceerd op 16/03/2016 - 14h37

Wat de cardiovasculaire gezondheid betreft, zijn mannen en vrouwen niet elkaars gelijken, hoewel hun respectievelijke risico's naarmate de leeftijd vordert minder en minder verschillen. Gelijkenissen en verschillen bij de symptomen van een hartinfarc...

Vrouwen, cardiovasculaire risico's en levensduur Gepubliceerd op 02/02/2011 - 13h39

Vrouwen lijken op mannen! Dat is althans het geval voor hun slagaders. Ook voor vrouwen geldt dat de afwezigheid van cardiovasculaire risico's hen toelaat langer te leven . Het omgekeerde geldt ook: hoe meer cardiovasculaire risicofactoren , hoe grot...

Meer artikels