PUBLICITÉ

Geschoeid of ongeschoeid: that's the question

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/03/2004 - 00h00
-A +A

Tot voor kort kregen moeders de raad om hun baby vanaf zijn allereerste pasjes schoenen te laten dragen. Vandaag stapt men daarvan af: overhaasting is nergens voor nodig. Sommigen raden zelfs aan om baby's zoveel mogelijk blootsvoets te laten.

PUB
Overzicht

Anderen raden aan om uw baby schoentjes aan te doen rond 14 maanden of ongeveer twee maanden na zijn eerste stappen zonder steun. De hiel en de voet vormen namelijk een zeer complex geheel van beenderen, gewrichten, spieren, pezen en ligamenten die een grote mobiliteit bieden. Die mobiliteit is ook nodig om in evenwicht te blijven. Vandaar dat u uw kind moet laten profiteren van die soepelheid. Als het begint te lopen, zijn z'n voetjes nog rond, zonder voetgewelf. Dat laatste ontwikkelt zich geleidelijk, ongeacht of het kind schoenen draagt of niet. Wel moet uw kind buitenshuis schoenen dragen, trouwens ook om zijn voeten warm en droog te houden. Ze verhogen ook de veiligheid: ze beschermen de voeten van onze beginnende stappers en geven hun eerste passen stabiliteit door hun enkel en voet te ondersteunen. Een goed paar schoenen is comfortabel, geeft steun, past zich aan aan de voeten van uw kind en heeft een binnenzool die de vorm aanneemt van het voetgewelf en een vrij soepele buitenzool.

Praktische tips

 • Verkies leder buitenshuis en binnenshuis voor het comfort, maar ook om de voeten te laten ademen.
 • De zool moet volledig of gedeeltelijk in elastomeer of crêpe zijn, om glijpartijen te vermijden.
 • Hoge schoenen zijn niet verplicht, tenzij uw kind een specifiek enkelprobleem heeft, want enkels moeten voldoende vrij kunnen bewegen.
 • Tot twee jaar groeien de voeten heel snel. Vandaar dat ervan uitgegaan wordt dat kinderen onder de twee jaar ongeveer om de drie maanden van maat moeten veranderen.
 • Laat uw jongste kinderen geen schoenen dragen van hun oudere broers of zussen, ook niet als ze nog niet beschadigd zijn. Elke voet is immers anders, en schoenen vormen zich naar de voeten van hun 'eigenaar'.
 • Koop ze samen met uw kind, zodat het ze kan passen. Neem uw tijd en aarzel niet om uw kind verschillende modellen en vormen te laten uitproberen. Vaak zijn het niet de schoenen die u het mooist vindt of die u uw kind maar wat graag zou zien dragen, die ook het beste passen. Kijk goed hoe het zijn voeten zet en loopt, om na te gaan of de schoenen wel aangepast zijn aan zijn kleine voeten.
 • Het beste is om ze 's namiddags uit te proberen, als zijn voeten al wat opgezwollen zijn.
 • Laat uw kind schoenen passen aan beide voeten en kies de grootste maat als er een verschil is. Ook de allerkleinsten hebben niet altijd dezelfde voeten.
 • Kies niet automatisch een grotere maat in de veronderstelling dat uw kind zijn schoenen dan langer zal kunnen dragen.
 • Als uw kind zijn schoenen aanheeft, moet u een vinger kunnen stoppen tussen de schoen en de hiel.
 • Kies 's zomers voor sandalen die de tenen bedekken en beschermen.
 • Rubberlaarzen zijn zeer nuttig, maar mogen niet te lang gedragen worden, want ze ondersteunen de enkels niet en bevorderen de transpiratie. Hetzelfde geldt voor sportschoenen, vooral wat het zweten betreft.
 • Kies ook altijd sokken in de juiste maat, want ook zij dragen bij tot het comfort. Als ze te klein zijn, spannen ze, als ze te groot zijn, vormen er zich vervelende plooien in de schoenen. Kies 's zomers katoenen sokken: ze zijn het enige middel om transpiratie te bestrijden.
 • Opgelet voor glijpartijen: laat uw kinderen niet rondlopen op hun sokken, behalve op kamerbreed tapijt of als het om antislipsokken gaat.
 • Wat babyslofjes betreft: kies ronde vormen, zodat ze makkelijk zitten. Antislipzolen zijn een must!
 • Inspecteer regelmatig de zolen. De manier waarop ze slijten, kan wijzen op een misvorming aan voeten of knieën.
 • Knip regelmatig hun teennagels, maar mooi recht en niet tot in de nagelhoeken, om ingegroeide nagels te vermijden. Gebruik altijd een schaartje met afgeronde punten.
 • Laat uw kind in de zomer gerust blootsvoets rondlopen, vooral in het zand. Dat is de beste manier om de spieren van het voetgewelf te versterken.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Trek uw kind goede schoenen aan! Geüpdatet op 31/08/2004 - 00h00

Tussen 9 en 24 maanden groeien de voeten van een kind snel (+2,5 cm). Tot 5 jaar groeien ze nog ongeveer 1 cm per jaar. Goede schoenen zijn dan ook bijzonder belangrijk, want onaangepast schoeisel houdt een risico in op misvormingen. Ziehier enkele t...

Geschikte zwangerschapskleding Geüpdatet op 16/03/2004 - 00h00

Wat kan een mannelijke arts nu voor zinnigs vertellen over zwangerschapskleding? Het is een al bij al vrij complex onderwerp (en soms heel subjectief, zonder enige wetenschappelijke basis), en dus houdt hij het bij enkele eenvoudige regels die uitera...

Kinderen: opgelet met de gevaren van de zomer! Gepubliceerd op 07/08/2012 - 10h19

De grote vakantie is begonnen. De zomeractiviteiten zijn volop bezig. Hieronder vind je enkele tips om je kinderen er zo veilig mogelijk doorheen te loodsen. Wat zijn de voornaamste risico's? Welke voorzorgsmaatregelen moeten we nemen voor onze dreum...

Tips om lekker te ruiken en om de meisjes te verleiden Gepubliceerd op 25/08/2016 - 10h15

Als titel hadden we ook kunnen opteren voor "Tips van ouders aan tieners en pubers ". Ouders denken inderdaad niet altijd op het juiste ogenblik aan de juiste argumenten om jongeren, voor wie hygiëne nog geen vanzelfsprekendheid is, te overtuigen.

Meer artikels