PUBLICITÉ

Gescheiden en kinderen? Hoe organiseert u de feesten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/12/2016 - 10h10
-A +A

De eindejaarsfeesten zijn vaak fijne feesten in familiekring. Maar voor gescheiden koppels met kinderen zijn ze vaak lastig om mee om te gaan en een bron van spanning.

Kerstmis zonder de kinderen moeten vieren, is niet fijn. Ook de kinderen kunnen eronder lijden dat ze met Kerstmis niet allebei hun ouders bij zich hebben.

Wat kunt u doen om het verdriet van u en uw partner te beperken en het toch zo fijn mogelijk te maken voor de kinderen?

PUB

De eindejaarsfeesten, twee keer vieren

Ook een gescheiden koppel wil meestal toch niets anders dan de feesten zo aangenaam mogelijk door te brengen. Wij hebben geluk dat de feesten rond eindejaar zich rond twee belangrijke momenten afspelen en er dus twee keer gevierd wordt: Kerstmis en Nieuwjaar. Bij conflicten kunnen ex-partners de feesten verdelen zodat geen van beide partijen volledig benadeeld is. De kinderen zijn dan vaak de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de andere.
Maar ook die regeling is niet altijd makkelijk, want de twee feesten zijn niet inwisselbaar.

Kerstmis, het feest van de kinderen?
Gescheiden koppels
met kleine kinderen dromen er allebei van om hun kinderen met Kerstmis bij zich te hebben. Het genot om hun ogen te zien blinken als ze de cadeautjes krijgen is onbetaalbaar.
Oudejaar is vaak minder populair, omdat kleine kinderen vroeg gaan slapen!
Veel ex-partners vechten dan ook om hun kinderen voor Kerstmis bij zich te hebben. toch zijn er heel wat oplossingen mogelijk voor ouders die verstandig zijn en het beste voorhebben met hun kinderen.

Oplossingen voor een zo fijn mogelijke kerst

Kerstmis toch in het gezin vieren?
Als de scheiding achter de rug is en goed en wel verteerd is, is het mogelijk om Kerstmis in gezinskring te vieren. De ex-partners begraven dan voor die avond even de strijdbijl. Dat is alleen haalbaar als beide partners hun verstand gebruiken en de spanningen tot het verleden behoren.
Het kan ook alleen maar als de partners intussen geen nieuwe relatie zijn aangegaan. Die situatie komt niet zo vaak voor, maar het kan, vooral in grote families waar de ex-partners omringd zijn door tal van nichten, neven, nonkels, tantes, enz.
Er is wel één struikelblok. De kinderen zouden kunnen gaan hopen dat hun ouders het weer bijleggen en zo valse verwachtingen gaan koesteren. Let er dus op dat u vooraf de puntjes duidelijk op de i zet.

Kerstmis delen?
Een andere oplossing is dat de kinderen kerstavond bij de ene ouder zijn en Kerstmis zelf bij de andere. In dat geval kan het kerstfeest  gewoon doorlopen. Dat veronderstelt wel een goede verstandhouding tussen de ouders. De ex-partners mogen ook niet te ver uit elkaars buurt wonen. Als ex-partner naar de Ardennen is verhuisd en uzelf woont aan zee, is dat bijvoorbeeld praktisch niet haalbaar. 

Kerstmis één op de twee keren?
Meestal zal een gescheiden ouder zijn kinderen met Kerstmis om de twee jaar zien. Dat betekent dat hij de jaren dat hij Kerstmis zonder zijn kinderen doorbrengt een grote leegte voelt. Maar hetzelfde geldt ook voor de kinderen want die missen hun papa of mama.
Als de ex-partners nog vrij harmonieus met elkaar omgaan, kan die schok wat worden verzacht door op Kerstmis met de kinderen contact op te nemen. Telefoneren of even skypen is op zo’n dag als balsem op de wonde. Een andere mogelijkheid is om Kerstmis twee keer te vieren. Het tweede feest vindt dan wel op een ongebruikelijke datum plaats, waardoor het wat kunstmatig kan overkomen.

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 09/12/2013 - 09h05 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/12/2016 - 10h10
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stralend de feesten tegemoet! Gepubliceerd op 16/12/2016 - 10h21

Het is maar één keer Kerstmis op een jaar, en ook maar één keer oudejaar . Op die avonden willen we natuurlijk allemaal stralen, maar stel dat het feest bedorven wordt door een ontsierend puistje? Dat hoeft niet, als u deze tips volgt.

Meer artikels