PUBLICITÉ

Genot zonder leeftijdsgrenzen...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 04/03/2008 - 00h00
-A +A

Vandaag is meer dan een vrouw op de twee seksueel actief na haar 75e, en meer dan een man op de twee is dat ook na zijn 80e. Hoe kan je samen zo lang mogelijk genieten van de geneugten van de liefde?

PUB

Kennis geeft plezier

Met de loop der jaren verandert ook het genot. Het fenomeen is niet echt goed gekend, maar het kan wel al optreden op jonge leeftijd, tijdens de adolescentie. Bijna een derde van de bevraagde personen weet niet dat de seksuele capaciteiten evolueren met de jaren. En dat terwijl kennis heel belangrijk is. Al was het maar om te weten wat er normaal is en wat niet.

Bij mannen: met de leeftijd wordt het verlangen minder heftig. Het voordeel is dat het gevoel beter kan afgestemd worden op dat van een vrouw. De erectie laat langer op zich wachten en heeft nood aan krachtigere manuele manipulaties. De ejaculatie is moeilijker onder controle te houden en vereist mogelijk aanzienlijk meer tijd, wat de partner meestal alles behalve een nadeel vindt. De hoeveelheid sperma is minder groot, maar het genot blijft intact, ook al zijn de contracties bij het orgasme minder sterk. Een tweede erectie laat ook langer op zich wachten. Hoe ouder men wordt, hoe meer tijd er nodig is voor een tweede erectie.

Bij vrouwen: het verlangen kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Het kan toenemen met de leeftijd, maar het kan ook afnemen. De lubricatie, teken van opwinding, treedt minder snel op, zelfs wanneer het verlangen erg groot is. De binnenkant van de vagina wordt fragieler, de wand wordt dunner. De clitoris heeft nood aan meer stimulatie om tot een orgasme te komen. Maar de clitoris moet met zachtheid beroerd worden omdat hij meer en meer gevoelig wordt. Het genot verandert niet, hoewel de contracties bij het orgasme minder talrijk zijn en minder sterk.

Hoe aanpassen?

Het komt er eerst en vooral op aan om regelmatig te 'oefenen'! Mannen en vrouwen die twee keer per week vrijen, behouden een excellente reactiviteit, zowel wat de erecties als wat de bevochtiging van de vagina betreft. Verleng de duur van het voorspel om tijd te geven aan de erectie en aan de bevochtiging om tot stand te komen. Blijf actief, uw partner heeft nood aan stimulatie om zijn lichaam te kunnen laten reageren op het verlangen. U hebt inmiddels de nodige ervaring, laat uw partner daarvan profiteren!

Pas u aan de ander aan. Vrouwen kunnen niet alleen genieten van de tederheid, maar zelf overgaan tot daden en strelingen die het seksueel verlangen stimuleren. Mannen kunnen werk maken van sensualiteit en leren genieten van tederheid en intimiteit. Op die manier houdt de wellust stand. Tenslotte moeten zowel mannen als vrouwen begrijpen dat men ouder wordt en dat het lichaam verandert. Dat neemt niet weg dat u van uw lichaam en dat van uw partner kunt houden zoals ze zijn. En nee, genot is er heus niet alleen voor topmodellen van twintig jaar! Integendeel, voor een liefde die blijft duren zijn gedeelde ervaringen de grootste troef.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 04/03/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Seksueel genot bij de man Gepubliceerd op 20/08/2013 - 10h00

Eén ding staat vast: het seksuele genot van de man heeft niets te maken met dat van de vrouw. Genot, orgasme, allemaal termen die over het geluk van de mannelijke seksualiteit gaan, maar spreken ze wol over hetzelfde? Mannen zijn er minder spraakzaam...

Alle antwoorden op de vragen over het orgasme Geüpdatet op 21/12/2007 - 00h00

Meer inzicht in het orgasme kan ons helpen om het fenomeen beter te begrijpen en om erover praten. Het stelt ons ook meer op ons gemak om met zijn tweetjes op verkenning te gaan... Na de test "Wat weet u over het orgasme?" vindt u de antwoorden op al...

Seksualiteit: ook mannen faken! Geüpdatet op 01/04/2008 - 00h00

Vrouwen staan erom bekend dat ze durven liegen en faken tijdens het vrijen! Die bewering is niet 100% fout, maar dat betekent niet dat mannen onschuldige lammetjes zijn... In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen durven ook mannen een orgas...

Met een beetje hulp van de clitoris... Gepubliceerd op 02/06/2009 - 00h00

Voor vrouwen is de clitoris het orgaan dat voor orgasmen zorgt. En toch wordt de clitoris vaak miskend. En de onrechtmatige differentiatie tussen vaginaal en clitorisgenot maakt dat de clitoris wel eens vergeten wordt!

Meer artikels