PUBLICITÉ

Genitale herpes: hoe herken je de aandoening?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2016 - 11h49
-A +A

Genitale herpes wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar en uiterst besmettelijk virus. Bijna 20% van de volwassenen heeft er last van.

Bij vroegtijdige opsporing kan de aandoening snel en doeltreffend worden behandeld, en is het risico ook kleiner dat het virus van genitale herpes wordt overgedragen.

Het is dus belangrijk dat we de symptomen (her)kennen.

PUB

Herpes Simplex, het virus achter genitale herpes

Niet alle gevallen van genitale herpes uiten zich via symptomen. Als bij de aandoening geen klachten optreden, is de diagnose moeilijk te stellen - een nadelige zaak want de behandeling is het meest doeltreffend als men er vroeg mee begint.

In twee derde van de gevallen van genitale herpes treden wel symptomen op, meestal ongeveer een week na de besmetting. Ter herinnering: genitale herpes wordt veroorzaakt door het uiterst besmettelijke herpes simplex (HSV2) virus dat tot dezelfde familie behoort als het virus dat verantwoordelijk is voor de koortslip of herpes labialis (HSV1).
Het HSV2 is seksueel overdraagbaar. Het gebruik van een condoom is dus absoluut noodzakelijk om een besmetting te voorkomen.

De symptomen van genitale herpes

De symptomen van genitale herpes zijn een brandend, prikkelend pijngevoel als gevolg van een vulvitis en een vaginitis (ontsteking van de vulva en van de schede). Deze ontstekingen veroorzaken jeuk, roodheid en oedemen. Soms verschijnen er nadien ook kleine blaasjes die veranderen in zweertjes. Die zweertjes veroorzaken een branderig gevoel bij het plassen. De symptomen van genitale herpes gaan ook vaak gepaard met een wit, brokkelig vaginaal verlies.

In 40% van de gevallen keert de infectie terug en dat uit zich op heel uiteenlopende manieren: dezelfde symptomen of net geen enkel symptoom, minder ernstige symptomen, geen huiduitslag, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 08/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/04/2016 - 11h49

Panorama du Médecin, 22 mei 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Genitale herpes: hardnekkige mythes Geüpdatet op 23/05/2016 - 09h16

Bijna twee op de drie mensen leven met verkeerde ideeën over de manier waarop genitale herpes wordt overgedragen. Een enquête legt het gebrek aan kennis bloot over deze virale seksueel overdraagbare aandoening.

Herpes: het scenario is altijd hetzelfde Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Herpes komt heel veel voor, het is besmettelijk en... het keert terug. De symptomen aan het begin van een opstoot zijn altijd dezelfde. Kennis van de symptomen is belangrijk, want het voorkomt dat ook iemands omgeving besmet raakt!

Oculaire herpes: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 05/08/2015 - 10h04

Iedereen kent herpes van het virus dat de beruchte koortsblaasjes (labiale herpes) veroorzaakt of de geslachtsdelen aantast (genitale herpes). Maar ook de ogen kunnen door het virus besmet raken. We spreken dan van oculaire herpes of oogherpes. Als d...

Herpes: het condoom is nuttig! Geüpdatet op 28/07/2009 - 00h00

Genitale herpes hoort bij de meest besmettelijke seksueel overdraagbare aandoeningen. Zelfs het condoom is geen waarborg om eraan te ontsnappen. Een recent onderzoek heeft nochtans aangetoond dat het condoom, hoewel niet 100% doeltreffend, toch nutti...

Meer artikels