PUBLICITÉ

Genieten van de tuin zonder te eindigen op de spoeddienst

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 13h22
-A +A

Elk jaar gebeuren er in de tuin ongeveer één miljoen ongelukken.

Wilt u deze zomer met een gerust gemoed van uw tuin genieten? Controleer dan nu of hij veilig is en overloop nog eens de juiste reflexen. Een overzicht in 10 stappen.

PUB

Kleine kinderen

Controleer de installatie van de kinderspelen (schommel, glijbaan, zandbak, zwembad…). Zijn ze goed vastgehecht? Zijn er nog geen sporen van slijtage? Zijn de randen niet beschadigd of zijn er geen scherpe kanten aan? Beantwoordt alles aan de voorschriften?

Controleer of uw barbecue op een goede plaats staat (als hij eenmaal brandt, mag u hem niet meer verplaatsen) en ga ook na of hij stevig en stabiel staat. Gebruik nooit alcohol om uw barbecue aan te steken en al helemaal niet om het vuur weer op gang te krijgen. Leg een gevarenzone vast om uw kinderen te beschermen.

 

De juiste reflexen bij het tuinieren

  • Laat geen werktuigen rondslingeren. Dus geen hark, rijf, schoffel of emmers, en zeker geen open snoeimessen of -scharen. Berg alles op zo gauw u het niet meer nodig hebt en zet het gerei altijd buiten bereik van de kinderen.
  • Berg ook na elk gebruik systematisch de tuinslang op. Zo voorkomt u valpartijen
  • Zet geen giftige planten in de tuin. Informeer u vooraf. Sommige planten zijn giftig voor kinderen die op het idee komen om ze aan te raken of zelfs bladeren in de mond te steken (gevlekte aronskelk, vuurdoorn, hulst, goudenregen, lijsterbes, taxus…). Denk aan uw kinderen, maar ook aan die van uw vrienden!
  • Draag handschoenen bij het snoeien van rozen en struiken en als u in de moestuin werkt. Bescherm ook uw ogen.
  • Controleer of uw inenting tegen tetanus nog niet vervallen is. Die moet om de 10 jaar herhaald worden. Doe dat meteen als u ermee over tijd bent!

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/06/2011 - 16h22 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/04/2016 - 13h22

Europees Centrum voor Risicopreventie; het Franse Nationaal Instituut voor Gezondheidspreventie en -educatie (Inpes).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Blaren: voorkomen en behandelen Gepubliceerd op 04/01/2017 - 08h46

Blaren zijn banale kwaaltjes die vooral vaak voorkomen in de zomer wanneer men geen kousen draagt. Maar dat is nog geen reden om bij te pakken te gaan zitten! Blaren kunnen vermeden worden mits men een aantal maatregelen neemt. Duiken de blaren toch...

De tuin: een mooi gazon zonder pesticiden Gepubliceerd op 02/09/2014 - 11h07

Een tuin en een gazon onderhouden zonder gevaarlijke chemische producten te gebruiken, het kán! Er bestaan biologische producten en technieken die milieuvriendelijk zijn en die u en uw kinderen niet blootstellen aan giftige stoffen. Hoe bestrijdt u o...

Contactlenzen: tips voor het onderhoud Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h45

Met soepele of harde contactlenzen zijn bijna alle afwijkingen van het gezichtsvermogen te corrigeren (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid). Het onderhoud is van cruciaal belang om het dragen van contactlenzen - tenzij u d...

Meer artikels