PUBLICITÉ

Genetische vatbaarheid voor roken tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 17/09/2002 - 00h00
-A +A

De gevoeligheid van de foetus voor de sigarettenrook van de moeder, zou kunnen worden bepaald door een gen. Zo zouden bepaalde kinderen meer aanleg hebben om allerlei longziekten zoals astma te ontwikkelen.

PUB
Overzicht

Genetische aanleg

Sommige kinderen zijn inderdaad gevoeliger voor de schadelijke effecten van het roken van de moeder tijdens de zwangerschap. Maar er bestaat bovendien een genetisch bepaalde vatbaarheid. Afwijkingen van het GSMT1-gen (glutathion S-transferase M1) zouden inderdaad leiden tot de ontwikkeling van astma of blijvende hoest. Dit gen is verantwoordelijk voor de synthese van een enzym dat de scheikundige stoffen van sigarettenrook elimineert en zo het lichaam beschermt tegen die toxische stoffen. Als dit gen ontbreekt of abnormaal is, is men gevoeliger voor de toxische producten in sigarettenrook. En dat zou het geval zijn bij bijna de helft van de bevolking.In het kader van deze studie werden de moeders van bijna 3.000 kinderen ondervraagd over hun rookgewoonten tijdens de zwangerschap en over de gezondheidstoestand van hun kinderen. Bij de kinderen werd het GSTM1-gen bepaald.Kinderen met afwijkingen van het GSTM1-gen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt, raadpleegden de spoedgevallendienst viermaal vaker voor ademhalingsproblemen dan de andere kinderen. Ze raadpleegden ook tweemaal vaker voor problemen van astma.Zwangere vrouwen zouden dus tijdens de zwangerschap echt niet mogen roken. Anders lopen genetisch voorbeschikte kinderen het risico astma te krijgen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 17/09/2002 - 00h00 American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 166: 457-463, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding biedt bescherming tegen astma Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

Borstvoeding biedt tal van voordelen die worden erkend door de wetenschappelijke en de medische gemeenschap. Maar er is nog discussie over de vraag of borstvoeding de baby ook beschermt tegen allergische aandoeningen.

Geen cannabis tijdens een zwangerschap Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Er zijn steeds meer mensen die cannabis roken. In die groep van cannabisverbruikers zitten ook jonge zwangere vrouwen. Zij zouden geïnformeerd moeten worden over de risico's die cannabisgebruik inhoudt. De risico's betreffen niet meteen de zwangersch...

Meer artikels