PUBLICITÉ

Genetisch gewijzigde muggen tegen malaria!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 10/06/2002 - 00h00
-A +A

Door genetische manipulatie zou men de strijd kunnen aanbinden tegen muggen die malaria overdragen! Amerikaanse en Duitse onderzoekers zijn er inderdaad in geslaagd transgene muggen voort te brengen die de ziekte niet op de mens kunnen overdragen.

PUB

Uitleg

De vrouwelijke Anopheles-mug zet Plasmodium falciparum, de verwekker van malaria, over van persoon op persoon.Onderzoekers hebben muggen genetisch gewijzigd om die overdracht te voorkomen. Hun studie werd gepubliceerd in het befaamde Amerikaanse tijdschrift Nature. Ze zijn erin geslaagd vreemde genen in de mug in te brengen en die genen blokkeren de ontwikkeling van de verwekker van malaria.Het betreft echter nog een preliminaire studie en er zijn nog talrijke hinderpalen. Maar mogelijk betreft het dus een nieuw wapen in de strijd tegen malaria.

Malaria: een tragische vaststelling

  • Meer dan de helft van de wereldbevolking wordt nog steeds geconfronteerd met malaria.
  • Malaria doodt jaarlijks 1 tot 3 miljoen mensen, vooral in Afrika.
  • Om de 12 seconden sterft een mens aan malaria.
  • Er zijn verschillende vormen van resistentie tegen anti-malariamiddelen bekend.
  • Er bestaat nog geen vaccin dat zijn doeltreffendheid bewezen heeft. Het veelbelovende vaccin van Dr. Pataroyo wordt bekritiseerd. Andere vaccins zijn in ontwikkeling.
  • Als er niets aan wordt gedaan, zou het aantal slachtoffers in 20 jaar verdubbelen. Men is bezig met het droogleggen van moerassen waar de Anopheles-mug zich voortplant, maar dat kost veel geld en gezondheid is in die landen op zich geen prioriteit.
  • Men kan de Anopheles-muggen ook met insecticiden bestrijden, maar dan wordt de hele bevolking door die producten besmet.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/06/2002 - 00h00 Nature, V 417, 23 mei 2002, pp. 452-455.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Malaria doodt elke 30 seconden een kind Geüpdatet op 13/05/2008 - 00h00

Op de eerste Wereldmalariadag op 25 april vroegen de Verenigde Naties wereldwijde aandacht voor malaria. In Afrika sterft er volgens Unicef elke dertig seconden een kind. Nochtans kan malaria met een eenvoudig muskietennet en enkele geneesmiddelen be...

Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Muggen bestrijden: kies uw wapens goed! Gepubliceerd op 15/06/2017 - 15h37

Het is zomer, de strijd tegen de muggen gaat weer van start. Als u die wilt winnen, moet u vooral weten welke wapens u moet kiezen. De synthetische insectenwerende middelen zijn misschien wel de meest betrouwbare, maar ze zijn ook schadelijk voor de...

Meer artikels