PUBLICITÉ

Blog : " Blog diëtetiek "

Genetica: niets staat 100 % vast!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 10h35
-A +A

We leven in een tijdperk waarin de invloed van genetica op onze gezondheid een bijzonder hot item is, zowel bij wetenschappers als bij het grote publiek. Toch blijkt uit een zeer grootschalige studie dat we wel degelijk de instrumenten in handen hebben om onze gezondheid in positieve zin te beïnvloeden…

PUB

Onze genen spelen een rol, maar geen eersterangsrol…

Een Britse studie bij meer dan 500.000 proefpersonen en hun naaste familie - ook adoptiegezinnen - heeft aangetoond dat we het belang van genetica wellicht overschatten. De onderzoekers bestudeerden daarbij een twaalftal frequente aandoeningen, onder meer arteriële hypertensie (hoge bloeddruk) en hartziekten, maar ook sommige kankers en neurologische aandoeningen.

Resultaat: wanneer naaste bloedverwanten dezelfde ziekte krijgen, gaat het wellicht veeleer om gemeenschappelijke leefgewoonten dan om genetische factoren.

 

We kunnen ons “lot” wel degelijk beïnvloeden

Verder ontdekten de onderzoekers ook dat de levenskeuzes die koppels maken, een grotere rol spelen dan hun genen of hun leefgewoonten als kind. Stel dat er veel hartziekten voorkomen in uw familie, dan komt dat wellicht meer omdat alle leden er hetzelfde voedingspatroon en dezelfde levensstijl op nahouden. U bent dus niet a priori genetisch veroordeeld om op uw beurt hartpatiënt te worden!

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 10h35
Ce billet fait partie du blog : Blog diëtetiek
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Autisme: nieuwe inzichten in de rol van genetische factoren Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Het wordt steeds duidelijker dat genetische factoren een rol spelen bij autisme. Dat werd weliswaar al sterk vermoed, maar was nog nooit onweerlegbaar bewezen. Onlangs werden twee genen op het X-chromosoom opgespoord in twee verschillende families wa...

In hoever is tabaksverslaving genetisch bepaald? Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

Nu het menselijke genoom in kaart is gebracht, wat de weg opent voor voorspellende geneeskunde, is het de vraag of het binnenkort ook mogelijk zal zijn om personen op te sporen die risico lopen om verslaafd te raken aan nicotine en hun ontwenningspro...

Meer artikels