PUBLICITÉ

Generische geneesmiddelen: wat verandert er?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/04/2012 - 11h26
-A +A

De overheid wil het gebruik van generische geneesmiddelen extra stimuleren om de uitgaven in de gezondheidszorg te drukken. Apothekers krijgen voortaan toelating om in bepaalde omstandigheden een ander geneesmiddel te geven als datgene dat door de arts is voorgeschreven.

PUB

Nieuwigheden bij de aflevering van generische geneesmiddelen:

Het voorschrijven op stofnaam (VOS) betekent dat de arts in zijn voorschrift niet de naam van een geneesmiddel opgeeft, maar de stof. Hij zal bijvoorbeeld paracetamol voorschrijven in plaats van Dafalgan, Efferalgan of een ander merk. De apotheker kan de klant dan een generisch middel meegeven in plaats van het oorspronkelijke merk. Dat laatste is vaak een pak duurder. Omdat het actieve bestanddeel hetzelfde is, heeft die ruil geen gevolgen voor de gezondheid van de patiënt.

Vanaf 1 april veranderen de zaken dus voor voorschriften op stofnaam (VOS). Apothekers die zo’n voorschrift voorgelegd krijgen, kunnen dan niet langer het product geven dat ze willen of dat de patiënt vraagt. Ze moeten een van de drie minst dure producten op de markt meegeven.

 

Nog meer veranderingen in mei

Op 1 mei volgt nog een verandering. Die is beperkter, maar wel spectaculairder. Voor  voorschriften voor korte kuren van antibiotica en schimmelwerende producten is de apotheker dan verplicht om een van de minst dure producten mee te geven, en dat ook als het voorschrift van de arts niet de stofnaam, maar een specifiek geneesmiddel vermeldt.

Dit is een absolute première. Voortaan hebben artsen niet meer het laatste woord als ze een geneesmiddel voorschrijven. Sommige hebben het daar dan ook moeilijk mee. Of de maatregel later zal worden uitgebreid naar andere geneesmiddelen, is nog niet duidelijk.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/04/2012 - 11h26
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Werkt uw apotheker voor u? Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

De apotheker is een belangrijke gezondheidsspecialist, die we gewoonlijk bezoeken voor kleine gezondheidsproblemen, maar soms ook voor ernstige ziekten. Maar maakt u eigenlijk voldoende gebruik van al wat uw apotheker u te bieden heeft?

Zelfmedicatie : een bijsluiter Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Geneesmiddelen nemen op eigen intiatief? Ja, maar dan wel op voorwaarde dat een aantal regels gerespecteerd worden. Hoe en wanneer mag men een beroep doen op zelfmedicatie ? Hoe kan men geneesmiddelen zonder voorschrift zonder gevaar gebruiken?

Meer artikels