PUBLICITÉ

Geneesmiddelen: vrouwen en mannen zijn niet gelijk!

Gepubliceerd door Nathalie Szapiro op 23/07/2014 - 10h16
-A +A

Vrouwen en mannen reageren anders op geneesmiddelen.

Er zijn weinig farmacologische studies die rekening houden met het geslacht van de patiënten. Dat zou de resultaten van deze studies kunnen vertekenen.

PUB

Vrouwen zijn anders dan mannen!

Vrouwen hebben een andere lichaamsbouw en ook hun metabolisme verschilt van dat van mannen. Ook hun afweersysteem reageert sterker. Zo zouden ze al aan een halve vaccindosis genoeg hebben om beschermd te zijn. Vrouwen zouden er ook langer over doen om bepaalde geneesmiddelen (zoals slaapmiddelen) uit hun lichaam af te scheiden, wat betekent dat ze bij hen langer zouden werken.

Het gevolg is dat vermoedelijk twee keer meer vrouwen last hebben van de bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen.

Meer waakzaamheid

Vrouwen doen er dus goed aan om waakzaam te zijn en ook niet te aarzelen om hun arts op de hoogte te stellen als ze bijwerkingen voelen. Die zal de dosis verlagen of de dosissen meer spreiden of zelfs gewoon van geneesmiddel veranderen als hij dat nodig acht.

Het is niet de eerste keer dat artsen de medicatie van hun patiënt zo zouden moeten aanpassen. In de kindergeneeskunde is het probleem gelijkaardig en al lang bekend.

Gepubliceerd door Nathalie Szapiro op 23/07/2014 - 10h16

«Science et vie», 21 juillet 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vrouwen: pijn is vaak hormonaal bepaald Geüpdatet op 02/09/2015 - 15h03

Mannen en vrouwen voelen pijn niet op dezelfde manier. De pijnervaring hangt af van de sekse. De schuld ligt bij de vrouwelijke hormonen, zo blijkt uit de meest recente studies.

Zijn vrouwen pijngevoeliger dan mannen? Geüpdatet op 29/11/2005 - 00h00

Vrouwen hebben een lagere pijndrempel dan mannen, zo hebben onderzoekers onlangs aangetoond. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen meer huidreceptoren hebben, waardoor ze gevoeliger zijn voor pijn. Het pijnbestrijdingsprotocol na de operatie...

10 tips om paracetamol goed te gebruiken Gepubliceerd op 14/07/2015 - 12h43

Paracetamol is een molecule die voorkomt in heel wat medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Vrij verkrijgbaar in de apotheek is paracetamol een pijnstillend en koortswerend middel in het kader van een verantwoorde zelfmedicatie . Wat moet u...

Meer artikels