PUBLICITÉ

Geneesmiddelen: vriend of vijand?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 21/08/2007 - 00h00
-A +A

We kijken niet allemaal op dezelfde manier tegen geneesmiddelen aan. Sommigen onder ons slikken er te veel van zonder erbij stil te staan. Anderen zijn er allergisch voor, en nog anderen nemen geneesmiddelen zonder dat het echt nodig is. Alsof geneesmiddelen een garantie zijn voor een goede gezondheid ...

PUB

Sommigen hebben het niet zo voor geneesmiddelen...

Artsen schrijven vaak geneesmiddelen voor zonder zich af te vragen of hun patiënten ze wel zullen innemen. Ze weten nochtans dat veel patiënten hun advies niet per se volgen: ze vergeten de medicatie te nemen, weigeren ze zelfs, gooien het voorschrift weg of schrijven zichzelf iets heel anders voor, al dan niet op advies van hun apotheker. En dan vergeten we nog de alsmaar groter worden groep van patiënten die naast de klassiek geschoolde artsen ook nog alternatieve genezers raadplegen... Het zou dus nuttig zijn als onze artsen iets meer aandacht zouden besteden aan onze houding tegenover geneesmiddelen. Mensen die niet voor medicatie zijn, of die er bang voor zijn, kunnen misschien in de eerste fase van een aandoening ook zonder. Een dieet bij een te hoog cholesterolgehalte, sporten tegen depressies... het zijn doeltreffende 'behandelingen' die onder begeleiding van een arts op termijn kunnen helpen. Als een arts bovendien zo min mogelijk geneesmiddelen voorschrijft en daarbij ook uitlegt waarom ze onontbeerlijk zijn, zal een patiënt eerder geneigd zijn om het voorschrift na te volgen.

Anderen houden er te veel van

Hoe komt het dat sommige mensen een afkeer hebben van geneesmiddelen, en andere er te gemakkelijk naar grijpen?Gerard bijvoorbeeld neemt elke ochtend een tiental tabletten . Hij heeft nochtans geen enkele aandoening, behalve een iets te hoge cholesterol. Daar neemt hij natuurlijk medicatie voor, maar daarnaast neemt hij nog allerlei soorten vitamines en middeltjes tegen kwaaltjes die de meeste andere mensen gewoon zouden negeren. Als hij hoofdpijn heeft, neemt hij iets. Als hij 's nachts slecht slaapt, slikt hij een slaapmiddel. Als hij naar de tandarts moet, neemt hij vooraf een kalmeermiddel... Voor hem zijn geneesmiddelen echt een vriend waar hij altijd op kan terugvallen. Hij ziet de keerzijde ervan nauwelijks of niet. Nochtans heeft hij al eens een ongewenste bijwerking gehad van het middel tegen zijn te hoge cholesterol en is hij toen van medicatie moeten veranderen. En toch blijft hij een rotsvast en blind vertrouwen behouden in zijn geneesmiddelen.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 21/08/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels