PUBLICITÉ

Geneesmiddelen voor kinderen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/09/2005 - 00h00
-A +A

Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de geneesmiddelen die in Europa aan kinderen toegediend worden, niet onderzocht of getest werden op het gebruik door kinderen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap wil nagaan hoe gedragslijnen kunnen opgesteld worden inzake veiligheid van geneesmiddelen voor kinderen.

PUB

In ziekenhuizen over de hele wereld krijgen kinderen elke dag geneesmiddelen toegediend die niet voor hen gemaakt zijn. Hoe dat komt? Omdat er niet genoeg geneesmiddelen zijn die speciaal voor kinderen ontwikkeld worden. Voor heel wat aandoeningen moeten kinderartsen 'doen wat ze kunnen' en geneesmiddelen gebruiken die géén toestemming kregen om op de markt gebracht te worden voor kinderen. Dat doen ze door bijvoorbeeld de helft van de volwassenendosis aan kinderen toe te dienen. Die manier van doen is op zijn zachtst gezegd niet ideaal. De doseringen zijn bijvoorbeeld niet erg precies: (een half tabletje, een halve ampul, het is allemaal bijzonder vaag). Bovendien worden de geneesmiddelen niet onderzocht op kinderverbruik. De textuur en de smaak kunnen bijvoorbeeld perfect zijn voor volwassenen, maar ongeschikt voor kleintjes.

Maar het grootste probleem is dat de bijwerkingen van die geneesmiddelen bij kinderen niet onderzocht werden. En dat terwijl die neveneffecten vermoedelijk sterk verschillen van die bij volwassenen. Daarbij komt nog dat kinderen in tegenstelling met volwassenen niet in staat zijn om wat er in hun lichaam gebeurt te herkennen en te omschrijven. Het is onaanvaardbaar dat kleine patiëntjes beschouwd worden als proefdiertjes, maar het is vandaag nog altijd het enige wat kinderartsen kunnen doen.

Maar er is ook goed nieuws: de Europese Unie werkt aan een geheel van regels die farmaceutische bedrijven moeten aanmoedigen om hun producten aan te passen aan kinderen. Bij het opstellen van die regels organiseert het Europees Geneesmiddelenagentschap een brede consultatie van gezondheidsprofessionals die met kinderen werken. Doel is om een gemeenschappelijke gedragslijn op te stellen en om tot een betere surveillance te komen van bijwerkingen van geneesmiddelen bij kinderen in de hele Europese Unie.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/09/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderen voorbereiden op een ziekenhuisopname Gepubliceerd op 11/10/2017 - 11h02

Jaarlijks worden één miljoen kinderen geopereerd. Het is niet niets in slaap te worden gedaan en te worden geopereerd. Appendicitis, poliepen of een ongeval... wat moet u aan uw kind zeggen vóór een lichte operatie ?

Meer artikels