PUBLICITÉ

Geneesmiddelen: raadpleeg uw arts alvorens pijnstillers of slaapmiddelen te nemen!

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 21/12/2009 - 00h00
-A +A

Belgen grijpen steeds vaker naar pijnstillers of slaapmiddelen. Hun gedrag verontrust de overheid wegens het risico op afhankelijkheid, die het gevolg kan zijn van overmatig gebruik van die middelen. Als u problemen wilt vermijden, vraag dan in elk geval raad aan uw arts of uw apotheker.

PUB

10% van de Belgen zijn regelmatige gebruikers


De resultaten van recente onderzoeken over het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen zijn veelzeggend. De voorbije tien jaren, is de verkoop van die middelen met 15% gestegen. Uit het onderzoek blijkt dat 10% van de Belgen al eens zijn toevlucht genomen heeft tot slaapmiddelen. Naar verluidt zouden vooral vrouwen en mensen met een laag opleidingsniveau naar die middelen grijpen. In rusthuizen kan het gebruik van slaapmiddelen zelfs stijgen tot 20 à 50%. België hoort bij de landen waar deze geneesmiddelen het meest worden voorgeschreven. We weten nochtans dat slaap- en kalmeringsmiddelen tot verschillende problemen kunnen leiden.

Afhankelijkheid volgt al na 1 of 2 weken


Typisch voor deze geneesmiddelen: ze kunnen al na 1 of 2 weken tot afhankelijkheid leiden. En daar blijft het niet eens bij: pijnstillers en slaapmiddelen kunnen gepaard gaan met allerlei bijwerkingen:

  • geheugen- of concentratiestoornissen,

  • slaperigheid overdag,

  • duizeligheid,

  • onhandigheid,

  • agressiviteit.

Allemaal redenen die maken dat het besturen van een voertuig onder invloed van slaap- en kalmeringsmiddelen verboden is.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 21/12/2009 - 00h00 Perscommuniqué Federale Overheidsdienst Volksgezondheid: "Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar - Praat erover met je huisarts of je apotheker".
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaap: regelmaat is wat telt! Geüpdatet op 23/11/2015 - 12h12

In het weekend de uren slaap inhalen die we in de week gemist hebben, volstaat niet om gezond te blijven. Als u door uw dagelijkse activiteiten niet aan het aantal uren slaap komt dat uw lichaam nodig heeft, kunnen de gevolgen heel ernstig zijn…

De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Dokter, ik slaap zeer slecht Gepubliceerd op 22/02/2011 - 12h36

Slecht of onvoldoende slapen is voor talrijke mensen zo alledaags dat ze er zelfs niet aan denken het probleem met hun arts te bespreken. Slecht slapen kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor het privé- als het beroepsleven. Op welke manier kan uw a...

Eindelijk goed slapen Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Velen onder ons klagen over tijdelijke of blijvende slaapstoornissen. Oorzaken: stress, zorgen of een ongezonde levensstijl, stuk voor stuk factoren die onze nachtrust kunnen verstoren en in mindere of meerdere mate problemen kunnen veroorzaken in on...

Meer artikels