PUBLICITÉ

Geneesmiddelen en zon gaan niet goed samen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/04/2016 - 11h52
-A +A

Angstremmers, antibiotica,  medicatie tegen diabetes... Sommige geneesmiddelen zijn niet compatibel met de zon en kunnen blaasjes, jeuk of zelfs pigmentproblemen veroorzaken.

Neemt u medicatie? Lees dan aandachtig de bijsluiter om te weten of u de zon moet mijden. Als u een vakantie gepland hebt, praat u er beter vooraf met uw huisarts over om het risico op fotosensibilisatie te vermijden!

PUB

Fotosensibilisatie, toxische interactie tussen zon en geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen bevatten stoffen die reageren op de UV-straling. De structuur ervan verandert bij blootstelling aan de zon en ze worden allergeen of zelfs toxisch. Die transformatie van de geneesmiddelen kan fotosensibilisatie veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van fotosensibilisatie?

Onmiddellijke reactie (fototoxiciteit): rode plekken, blaasjes, enz.
Op de lichaamsdelen die aan de zon zijn blootgesteld (vaak is dat het gezicht, de hals en halsuitsnijding, maar ook de armen, benen, voeten, enz.) verschijnen rode plekken gevolgd door blaasjes of kleine puistjes die gevuld zijn met vocht. In het begin doet dat gewoon denken aan een zonnebrand. Maar een volgende blootstelling aan de zon na deze eerste reactie kan een uitgestelde reactie of fotoallergie uitlokken.

Uitgestelde reactie (foto- of lichtallergie): puistjes, jeuk, pigmentafwijkingen, enz.
Ongeveer binnen 48 uur na de blootstelling aan de UV-straling beginnen de rode plekken en blaasjes hevig te jeuken, zoals bij netelroos of eczeem. Er kunnen ook pigmentafwijkingen optreden die bruin- of blauwachtig zijn. Let wel: als u ook vorige zomer dit medicament genomen hebt en toen geen enkele negatieve reactie hebt gehad, wil dat nog niet zeggen dat u dit jaar geen gevaar loopt. Een allergische reactie van fotosensibilisatie volgt vaak pas na meerdere blootstellingen of periodes van blootstelling. Diezelfde reacties kunnen zich trouwens ook voordoen na zonnebanksessies! Wees dus voorzichtig.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/05/2013 - 09h47 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/04/2016 - 11h52

Ansm, 19 juillet 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien bent u wel allergisch voor de zon? Gepubliceerd op 29/04/2016 - 12h11

Eindelijk is de zon er! Na maanden koud en somber weer zouden we nog bijna vergeten hoe ze eruitziet. Met de tenen spelen in het zand… de vakantie lonkt! U droomt vast nu al van het mooie kleurtje dat u straks zult hebben. Het plaatje is idyllisch, w...

Wat is zonne-urticaria precies? Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h13

Urticaria of netelroos is een huidaandoening, een dermatose met de medische term. De ziekte is vaak het gevolg van een allergische reactie. De factoren die urticaria kunnen uitlokken zijn heel divers. De zon is er een van, vandaar ook de naam zonne-u...

Misschien is het wel eczeem? Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h47

Eczeem , vandaag vaker atopische dermatitis genoemd, is een huidaandoening die veel voorkomt bij kleine kinderen, maar soms wordt ze pas op volwassen leeftijd vastgesteld. Hoe herkent u ze?

Hoe wordt zona behandeld? Gepubliceerd op 18/03/2013 - 11h50

Zona of gordelroos wordt veroorzaakt door het Herpes zoster-virus, hetzelfde virus dat aan de basis ligt van waterpokken . Ongeveer 25% van de mensen die in hun kindertijd de waterpokken hebben gehad, krijgen later zona . Wat zijn de symptomen van zo...

Meer artikels