PUBLICITÉ

Geneesmiddelen en voeding: wat zijn de interacties?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/07/2013 - 11h17
-A +A

Sommige voedingsmiddelen zijn af te raden voor wie geneesmiddelen neemt. Sommige stoffen kunnen namelijk op elkaar reageren en potentieel gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

PUB

Ananassap kan op bepaalde geneesmiddelen inwerken.

Fout. Pompelmoessap kan op bepaalde geneesmiddelen inwerken, ondermeer op geneesmiddelen voor de cholesterol, voor aids, depressies, enz.  

Voeding die rijk is aan vitamine K vermindert de werking van bloedverdunners.

Juist. Kool, broccoli, spinazie, avocado, peterselie, kropsla, ingewanden zijn onder meer voedingsmiddelen die veel vitamine K bevatten en waarmee mensen die bloedverdunners nemen matig moeten zijn. Die zijn daardoor minder doeltreffend en er is ook een groter risico op trombose.

Pompelmoessap bewerkstelligt een soort overdosis van bepaalde geneesmiddelen.

Juist. Pompelmoessap versterkt de opname door het lichaam van bepaalde geneesmiddelen en versterkt dus ook de werking ervan. Een pompelmoessapje drinken voor u bepaalde geneesmiddelen neemt, kan de typische bijwerkingen van een overdosis veroorzaken.

De flavonoïden in bepaalde voedingsmiddelen reageren met geneesmiddelen.

Fout. Niet de flavanoïden, maar de furanocoumarines, een groep van chemische stoffen die onder meer in pompelmoes zitten, is de boosdoener. (Bron: Paine M.F. et coll., Am. J. Clin. Nutr., 83 (5) : 1097-105, 2006.)

Bepaalde cholesterolverlagende geneesmiddelen gaan een chemische verbinding aan met pompelmoes.

Juist. De gelijktijdige inname van bijvoorbeeld pompelmoessap en simvastatine versterkt de opname van het actieve bestanddeel met factor 15 en veroorzaakt ernstige spieraandoeningen. Andere geneesmiddelen die reageren op pompelmoessap zijn onder meer orale bloedverdunners, tranquillizers, slaappillen, antibiotica en immuunsuppressors.

De interacties tussen geneesmiddelen en voeding staan vermeld op de bijsluiter van het geneesmiddel.

Juist. Vandaar de raad om in de bijsluiter van alle geneesmiddelen die u neemt altijd de rubriek «interacties met andere geneesmiddelen» te lezen. U kunt ook de vraag stellen aan uw huisarts of aan uw apotheker.

Inname van bepaalde geneesmiddelen in combinatie met alcohol vergroot het risico op maagzuur.

Juist. Alcohol in combinatie met ontstekingsremmers (type ibuprofen) of aspirine vergroot het risico op zure oprispingen of maagzuur.

Alcohol is af te raden bij inname van tranquillizers.

Juist. Alcohol wordt bij heel wat geneesmiddelen afgeraden omdat het een verhoogd risico op verminderde alertheid en dus ongelukken meebrengt. Het gaat dus om tranquillizers, maar ook om pijnstillers, neuroleptica, bepaalde antidepressiva, bepaalde middelen tegen allergieën, enz.

Citrusvruchten zijn te mijden als men ontstekingsremmers of aspirine neemt.

Juist. Citrusvruchten (citroen, pompelmoes, sinaasappel) vergroten de kans op maagzuur door de ontstekingsremmers en aspirine.

Cafeïne verzacht de bijwerkingen van antibiotica.

Fout. Cafeïne heeft net de neiging om het risico op overdosis van bepaalde antibiotica te vergroten. Om bijwerkingen te voorkomen, vermindert u beter uw koffieverbruik, maar dat geldt ook voor thee en frisdrank.

Zoethout is te mijden voor wie bloeddrukverlagende geneesmiddelen neemt.

Juist. Die combinatie is te mijden, want zoethout verhoogt makkelijk de bloeddruk.

Bij blootstelling aan de zon worden bepaalde geneesmiddelen beter verdragen.

Fout. Bepaalde geneesmiddelen (angstwerende middelen, antibiotica, antidepressiva, middelen tegen diabetes, tegen acne en schimmels, vochtafdrijvende middelen, enz.) bevatten stoffen die op UV-licht reageren. Die stoffen kunnen allergieên opwekken of zelfs toxisch werken. Die omvorming van de geneesmiddelen bij blootstelling aan de zon kan een lichtgevoeligheid veroorzaken waardoor er rode plekken, blaasjes of zelfs puistjes ontstaan, maar ook jeuk en pigmentproblemen. Op geneesmiddelen die lichtgevoeligheid veroorzaken, staat een tekening met een zonnetje.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/07/2013 - 11h17

Persbericht van de Franse geneesmiddelenautoriteit Afssaps van 13 oktober 2008. Ansm, 19 juli 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geneesmiddelen: wat te doen bij vergiftiging? Gepubliceerd op 12/02/2013 - 10h40

Kinderen die per ongeluk geneesmiddelen inslikken, een vergissing in de hoeveelheid van een geneesmiddel of het bewust innemen van geneesmiddelen bij een poging tot zelfdoding, intoxicaties met geneesmiddelen komen vaak voor . In elk geval van intoxi...

Meer artikels