PUBLICITÉ

Geneesmiddelen en gedragstherapie: het winnende duo bij zwaarlijvigheid

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/12/2005 - 00h00
-A +A

Zwaarlijvigheid (obesitas) is heel moeilijk te behandelen. Er wordt veel verwacht van geneesmiddelen, waarvan de doeltreffendheid ook al bewezen is. Toch is het mogelijk om dubbel zoveel gewicht te verliezen door medicatie te combineren met gedragstherapie.

PUB

De studie duurde één jaar en volgde 224 zwaarlijvige proefpersonen (180 vrouwen en 44 mannen) tussen 18 en 65 jaar. Ze hadden een BMI tussen 30 en 45. Ze volgden allemaal een dieet van 1.200-1.500 calorieën (15 % uit eiwitten, maximum 30 % uit vetten en de rest uit koolhydraten) en werden aangemoedigd om te bewegen (bijvoorbeeld elke dag een halfuur wandelen). Er werden vier behandelingstypes toegepast: A - Alleen geneesmiddelen. B - Alleen gedragstherapie: verandering van levensstijl en wekelijkse groepstherapie (30 sessies van anderhalf uur). C - Combinatie van beide behandelingen. D - Geneesmiddelen in combinatie met een korte therapie: tien minuten doktersadvies bij elk consult en bijhouden van een voedingsdagboek. Na één jaar bleek dat de patiënten die behandeling C volgden - dus de combinatie van geneesmiddelen met gedragstherapie - veruit het meest gewicht hadden verloren. In deze groep waren namelijk bijna twee keer meer personen 10 % van hun gewicht kwijt! Ze verloren gemiddeld 12,1 kg, tegen 5 kg bij de patiënten die alleen geneesmiddelen hadden genomen, 6,7 kg bij de patiënten die alleen gedragstherapie volgden en 7,5 kg bij diegenen die geneesmiddelen combineerden met korte therapie. De auteurs preciseren dat het effect van de combinatiebehandeling (geneesmiddel + gedragstherapie) al na 4 maanden en 9 maanden significant was en bovendien superieur aan de drie andere behandelingsvormen. Verder valt op dat geneesmiddelen alleen het minst doeltreffend zijn. Conclusie: de studie bevestigt dat vermageringspillen geen mirakeloplossing zijn. Wel kunnen hun effecten aanzienlijk versterkt worden met een totaalprogramma dat zowel een dieet, lichaamsbeweging als gedragstherapie omvat. In dat geval ligt het slaagpercentage bijna twee keer zo hoog! Afslanken moet hoe dan ook altijd gepaard gaan met een grondige levensstijlaanpassing…

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/12/2005 - 00h00 New England Journal of Medicine, 353 (20) : 2111-20, november 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Zwaarlijvigheid kan worden behandeld Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Zwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

Meer artikels