PUBLICITÉ

Gemixt, gepureerd, fijngehakt, geraspt of geplet met een vork?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/12/2004 - 00h00
-A +A

Dat zijn alle "textuurfasen" die u geleidelijk moet invoeren bij de voeding van uw baby, afhankelijk van wanneer hij zijn eerste tandjes krijgt. Uw kind zal dus al die fasen moeten doorlopen vóór het letterlijk hapklare brokken mag voorgeschoteld krijgen, zoals de "grote mensen"…

PUB

Op 6 maanden eet uw baby zijn allereerste groenten en fruit gemixt. In het begin gaat het nog veeleer om proevertjes. Mix alles zeer fijn, zonder klonters, en meng het met de babymelk. Geef het hem in zijn zuigfles, vooral in het begin; nadien mag u dan eventueel overschakelen op een lepeltje. Gaat alles goed, dan mag u de bereiding nadien verdikken door minder melk te gebruiken. Klonters zijn echter altijd te mijden.

Rond 8 maanden, als uw baby zijn eerste snijtandjes heeft gekregen, kan hij iets minder vloeibaar voedsel krijgen om op te kauwen, bij voorkeur fijngeplet met een vork. U mag hem ook voor het eerst zeer fijne vermicelli of kleine "alfabetlettertjes" geven.

Rond 12-15 maanden mag u zijn eten raspen en hakken. Ondertussen zijn z'n eerste kiezen en hoektanden uitgekomen. Hij wil nu helemaal alleen eten met zijn lepel, die hij steeds steviger vasthoudt. Schotel hem geplette groenten voor en een stukje vlees dat u eerst in vrij dikke stukken hebt gehakt. Vis plet u bij voorkeur met een vork; fruit kunt u raspen of in dunne schijfjes snijden.

Op 18 maanden mag u hem de eerste echte stukken voorschotelen. Maar opgelet: de textuur van zijn eten mag pas rond zijn derde jaar dezelfde zijn als bij volwassenen. Tot die leeftijd moet u hem kleine stukken geven, aangepast aan de grootte van zijn mond.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/12/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Afwisseling is de boodschap! Geüpdatet op 20/04/2004 - 00h00

Tot drie maanden is melk het enige levensmiddel van uw baby. Nadien volstaat het witte vocht echter niet langer om in zijn behoeften te voorzien. Van dan af is afwisseling troef. Om het met een geleerd woord te zeggen: voedingsdiversificatie.

De eerste tandjes Gepubliceerd op 08/04/2015 - 11h11

Op dat vlak zijn er geen absolute regels: elk kind is uniek. De enen krijgen hun eerste tandjes vroeg, de anderen laat. De klachten die de komst van een tand aankondigen, zijn wél altijd dezelfde en kunnen bovendien verlicht worden. Ook nuttig om te...

Meer artikels