PUBLICITÉ

Gelukkige koppels hebben hun geheim...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/02/2011 - 14h22
-A +A

Dat geheim is niet dat ze conflicten vermijden en zelfs niet dat ze die systematisch proberen op te lossen. Wel dat ze heel hun relatie lang - zelfs diepe - conflicten kunnen hebben zonder dat dit hun relatie in het gedrang brengt en hun geluk verstoort. Wat is het geheim achter een duurzame en gelukkige relatie?

PUB

Waarom zijn gelukkige koppels gelukkig?

Om op die vraag te antwoorden, bestudeerden John Gottman en Nan Silver hoe sommige koppels psychologisch functioneren.

Hun belangrijkste conclusie luidt: gedeeld geluk en het plezier van het samenzijn, zijn veel meer bepalend voor een duurzame relatie dan de afwezigheid van conflicten. Zo kan een koppel perfect heel hun leven lang ruzie maken over een te opdringerige schoonmoeder zonder er ooit uit te geraken, en toch gelukkig zijn samen!

Gelukkige echtparen verhogen elkaars plezier. Op het positieve gebaar van de één volgt een positief gebaar van de ander. Een glimlach wordt beantwoord met een glimlach. Elke positieve handeling wordt beloond met een gebaar, een attitude, een bedanking. Op die manier komt een bijzonder heilzame dynamiek op gang.

Het positieve cultiveren

In een relatie wordt het positieve voortdurend afgewogen tegen het negatieve. Als u op een kundige manier het positieve cultiveert, de liefde, de vriendschap, als u veel en graag lacht en elkaar "aansteekt", kunt u heel makkelijk meningsverschillen overbruggen, zelfs grote. Stopt u daarentegen heel weinig positiefs in uw relatie, dan zal het geringste conflict ontaarden omdat u niet over de nodige "gedeelde geluksreserves" beschikt om die conflicten de baas te kunnen.

Uiteindelijk kunnen we u een vrij leuk recept aanraden: als u zich nu eens concentreerde op al uw geneugten in plaats van kost wat kost uw problemen te willen oplossen? Als u nu eens uw portie geluk verhoogde in plaats van uw conflicten te willen beheersen? Een eenvoudig, aangenaam én doeltreffend recept!

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 11/05/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/02/2011 - 14h22

John Gottman, Nan Silver: "Les couples heureux ont leurs secrets".

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat doet de liefde duren? Gepubliceerd op 14/02/2014 - 10h45

Levenslange liefde , het is goed om er over te dromen, maar het kan doeltreffender. Een aantal psychologen bogen zich over de kwestie in de hoop concrete antwoorden te vinden op de vraag hoe een koppel kan blijven duren.

Vaker vrijen, het cement van de relatie? Geüpdatet op 10/12/2002 - 00h00

Zou u intuïtief eerder zeggen dat koppels die vaker vrijen meer voldoening hebben van hun relatie dan andere? Het is in ieder geval de conclusie van een recente studie… en dat druist in tegen wat koppels daar zelf over zeggen. Tekst en uitleg.

Hoe goed kunt u zich verzoenen? Geüpdatet op 25/05/2008 - 00h00

Voor ieder van ons, zijn spanningen met familie, vrienden en collega's onvermijdelijk. Soms hebben wij niet dezelfde manier van denken, niet dezelfde plannen, dezelfde dromen, dezelfde doelstellingen en het is bijgevolg normaal dat er zo onenigheid k...

Relaties: geluk werkt aanstekelijk! Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

Heeft men eindelijk het geheim van gelukkige koppels ontdekt? Dat beweert althans een Britse onderzoeker. Hij verklaart wetenschappelijke bewijzen te hebben voor de stelling dat het geluk van de ene huwelijkspartner automatisch ook die van de andere...

Meer artikels